Ahad, Disember 27, 2015

Perjalanan cirit dan hujan2

13 November 2015. Pada pagi itu, aku bangun awal lebih kurang jam empat pagi. Maklumlah tidur awal malam semalam.

Aku pun mengambil telefonku yang sedang dicas. Telefon yang dicas sudah pun penuh. Selepas plug pengecas dicabut, aku terus mendengar siaran NasionalFM.

Aku mendengar dengan khusyuk sekali. Tanpa disedari, sudah pun jam enam pagi. Wah, aku asyik melayan nasionalFM dan juga melayan WhatsApp group di telefonku. Dan pada lebih kurang jam 8:00 pagi, aku pun pergilah mandi.

Selepas itu, aku berehat-rehat di atas katil. Sakit perutku masih belum berapa ok. Tetapi, cirit-birit dah pun hilang sedikit. Aku berasa agak lega.

Lebih kurang jam 11:00 pagi, Muhammad Jusoh atau lebih dikenali dengan Tok Sidi pun datang seperti yang telah dijanjikan. Mereka datang untuk mengambil HP Samsung Grand2 yang dah pun aku jual pada kawannya tu dengan harga RM 300.

Tok sidi pun membelek-belek HP tersebut. Dia berpuashati. Kami berbual-bual beberapa ketika. Lebih kurang setengah jam setelah mereka datang, mereka pun berangkat pulang. Waktu itu, jarum jam sudah menunjukkan 11:40 minit pagi.

Setelah mereka pulang, aku pun memelefon Aswaz untuk memaklumkan bahawa, mereka yang datang mengambil telefon Samsung aku dah pun balik. Jadi, dia bolehlah mula bergerak untuk datang ke Brickfields untuk menemui aku.

Selepas itu, aku pun berehat-rehat di dalam bilik sambil menghirup udara penghawa dingin yang terdapat di dalam bilik itu. Aku terus melayan NasionalFM.

Apabila Aswaz tiba, jarum jam sudah menunjukkan pukul 12:10 tengahari.

Dan seperti yang telah dijanjikan, kami pun pergi ke Pertama Complex. Kami pergi dengan menaiki teksi. Nasib baiklah pada tengahari yang amat panas itu, teksi mudah didapati.

Apabila sampai di Pertama Complex, kami membayar tambang teksi sebanyak RM 9.00 kalau tak salah saya. Pintu teksi ditutup. Teksi bergerak pergi secara perlahan-lahan.

Kami berjalan masuk ke Pertama Complex. Pada mulanya, kami tersesat. Kami tersasar ke bahagian lain, bukannya bahagian telefon. Kami bernasib baik sebab ada yang sudi membantu dan membawa kami ke bahagian menjual dan memperbaiki telefon bimbit.

Apabila sampai ke kedai yang dicari, aku pun menyerahkan telefon Moto G kepada kedai tersebut untuk di-reformat.

Kerja-kerja reformat pun dilakukan. Aswaz pula, sibuk membelek-belek telefon-telefon yang terdapat di sana.

Lebih kurang setengah jam kemudian, siaplah telefon aku di-reformat. Setelah bayaran dibuat sebanyak RM 20, kami pun beredar untuk pulang. Dan kali ini, kami sekali lagi tersesat. Kami tak jumpa pintu keluar.

Setelah berjalan berpusing beberapa kali, kami telah mendapatkan bantuan seorang perempuan. Pada mulanya kami minta dia bawa kami keluar dari pertama Complex sebab kami dah tersesat.

Dia bertanyakan pada kami, ke manakah kami nak pergi. Aswaz memberitahu yang kami ni, nak balik Brickfields dan dia minta perempuan itu membawa kami ke stesen LRT. Perempuan itu memberitahu, agak jauh stesen LRT tu. Dia memutuskan supaya kami pulang saja ke Brickfields dengan teksi dan beliau sudi membayar tambang teksi tersebut.

Kami mengucapkan ribuan terima kasih pada perempuan tersebut. Kami telah mendapatkan teksi dan kami pun berangkat pulang ke Brickfields. Pada masa itu, cuaca sudah mula mendung. Terdapat tanda-tanda yang hujan akan turun.

Apabila berada di dalam perut teksi, Aswaz pun menghubungi Manisah melalui whatsApp bertanyakan sama ada beliau ingin bersama kami makan tengahari atau pun tidak. Di dalam balasan whatsApp Manisah kepada Aswaz, manisah memberitahu bahawa, dia rasa agak pening kerana mengharungi cuaca panas sebentar tadi jadi, dia tidak dapat bersama-sama kami untuk makan tengahari.

Apabila sampai di Brickfields, kami pun terus menuju ke kedai makan Hussin Cafe. Di situ aku menikmati sepinggan maggi goreng dan Aswaz pula makan mi kuah kalau tidak silap. Aku makan tak habis mi goreng tu sebab perut masih lagi kurang sihat.

Setelah selesai makan, aku balik sebentar ke hotel untu menyimpan beg aku. Pada masa itu, guruh sudah pun galak berbunyi. Ini telah menandakan bahawa, hujan akan turun bila-bila masa sahaja dari sekarang.

Setelah beg disimpan, aku pun turun semula ke lobi hotel. Aswaz sedang menunggu di bawah. Kami merancang untuk ke rumah Manisah sebelum kami sekali lagi ke Samsung Centre pada petang tersebut.

Semasa keluar dari New Winner hotel, hujan rintik-rintik sudah mula turun. Kami berjalan agak laju menuju ke rumah Manisah. Semasa kami berjalan itu, hujan semakin lebat. Kami mempercepatkan langkah kami.

Kami bersyukurlah sebab kami berjaya sampai ke tangga rumah Manisah. Jadi, taklah ditimpa hujan lagi. Kami pun menapak naik ke rumah Manisah yang terletak di tingkat empat kalau tak salahku. Manisah telah sedia menunggu kami di pintu. Kami pun bergerak masuk ke rumah Manisah.

Setelah itu, kami berehat-rehat di rumah Manisah sambil kami berbual-bual. Hujan semakin galak turun di luar sana. Ianya agak lebat juga.

Semasa kami berbual-bual itu, Manisah telah mengeluarkan dua bungkus besar twisstiss. “Hari tu, Chee wah datang”. “Dia bagi twisstiss nk”. “Nah makanlah”. Dia mempelawa aku dan Aswaz untuk makan twisstiss itu. Manisah dan Aswaz berkongsi satu bungkus dan sementara aku pula, agak special sebab aku makan sorang untuk satu bungkus besar tu.

Hujan sudah mula hendak berhenti. Jam pada ketika itu telah menunjukan pukul 4:30 petang. Sama ada kami akan ke Samsung Centre atau pun tidak masih lagi belum diketahui sebab Aswaz nak balik pukul enam petang nanti. Aku berserah sahajalah kepada takdir yang menentukan.

Jam sudah menunjukkan pukul 5:30 petang. Hujan baru berhenti sepenuhnya. Nampaknya, tak jadilah nak ke Samsung Centre pada hari ini sebab Aswaz akan bergerak pulang pada jam enam petang. Aku pula, perlu balik ke hotel bersiap sebab jam 7:00 malam nanti, Siew Eng dan K H Wong nak ajak aku makan malam.

Setelah mengucapkan selamat kepada Manisah, kami pun berangkat pulang. Aku telah menyerahkan bekas sandwich itu kepada Manisah. Kami pun berangkat ke hotel.

Setelah sampai di hotel, aku dan Aswaz pun berpisah. Aswaz pun bergerak pulang sementara aku, naik ke bilik aku di tingkat satu. Aku mandi dan berehat sebentar di bili sambil mendengar radio siaran NasionalFM.

Lebih kurang jam 7:30 malam, Siew Eng menelefon aku, aku pun turun. Kami pun pergi makan makanan cina yang kedainya terletak di tepi New Winner Hotel.

Agak banyak juga makanan yang dipesan. /Tapi sayangnya, aku ttidak dapat menikmati makanan itu dengan selesa kerana, aku mengalami sakit perut. Lagi pun baru baik dari cirit-birit.

Jam 8:30 malam, kami pun berpisah. Aku balik semula ke bilik. Aku berehat-rehat dan kemudian, aku pun terus tetridur. Lebih kurang jam 12:00 tengahmalam, aku terjaga sebentar. Dan kemudian, aku menyambung balik tidur.

Bersambung.

Rabu, Disember 02, 2015

Perjalanan Cirit Dan Hujan1

12 November 2015, hari yang ditunggu-tunggu telah pun tiba. Pada hari itu aku akan ke Kuala Lumpur. Biasalah nak pergi makan angin dan nak pergi ambil HP baru, Galaksi J7 Samsung.

 

Pada hari yang sama juga, aku telah diserang cirit-birit. Ini semua gara-gara aku makan kari ayam pada hari sebelumnya iaitu 11 November 2015. Dan oleh kerana tiket bas dah beli, maka pergi ajalah. Hari itu, aku naik bas Plus Liner dan bas dijangka bertolak jam 10:00 pagi.

 

Lebih kurang jam 8:20 pagi, teksi pun datang. Aku menaiki teksi. Teksi datang awal kerana takut nanti berlaku kesesakan lalulintas. Pemandu teksi juga pergi mengambil rakan sekerja aku, Lawrence yang kebetulan hari tu nak ke hospital untuk menjalani pemeriksaan rutin. Aku sampai di Stesen Bas Sungai Nibung pada lebih kurang jam 9:30 pagi.

 

Sesampainya aku di sana, aku dibawa duduk di sebuah kerusi tempat menunggu bas. Duduk di bawah matahari pulak tu. Dan selepas itu, pemandu teksi pun berlalu pergi.  Duduklah aku di situ untuk beberapa minit.

 

“Cik nak ke mana cik”? Seorang perempuan bertanya pada aku. “Saya nak naik bas ke KL kak”. Aku menjawab rengkas saja sambil menunjukkan tiket bas Pluss Liner pada kakak tersebut. “Mai akak bawa, bas tu dah ada dia cuma jauh sikit”. Akak tersebut pun membawa aku ke bas tersebut. Sesampainya di sana, aku pun naiklah bas tersebut.

 

Aku menunjukkan tiket kepada pemandu bas. Pemandu pun bawalah aku ke tempat duduk hadapan. Aku duduk bersebelahan dengan seorang lelaki india.

 

Bas Pluss Liner ni, dia tak ada tempat duduk untuk seorang macam bas Trans nasional. Dianya tempat duduk biasa saja untuk dua orang.

 

Lebih kurang jam 10:00 pagi, bas memulakan perjalanannya ke Kuala Lumpur. Pemandu bas membuka siaran SinarFM di dalam bas tersebut.

 

Seperti biasa aku pun mainlah wechat dan whatsApp yang ada di smartphone aku. Maklumlah nak berbual dengan rakan-rakan sekelian.

 

“Dulu, you ada nampakkah”? Lelaki india itu memulakan bicara dengan aku. “Dulu, saya nampak sikit”. Aku menjawab. “Lepas itu, masa form 3, saya diserang demam panas dan tak nampak terus”. Aku menambah. “Dulu kamu sekolah di mana”? Lelaki itu bertanya lagi. “Saya dulu bersekolah di St. Nicholas Bagan jermal”. Aku bercerita. “Oh, kemudian kamu sekolah menengahkah”? Tanya lelaki india itu ingin tahu. “Ya, saya sekolah menengah di Sekolah Menengah Haji Zainul Abidin di Jalan Scotland”. Aku bercerita.

 

“Phone yang kamu pakai ni, dia punya skrin ada braille kah”? Lelaki india itu bertanya ingin tahu. “Tak, ini phone biasa saja”. “Cuma, dia ada voice over”. Aku menerangkan dengan panjang lebar. “Boleh tengokkah”? Pinta lelaki itu. “Boleh”. Aku lalu menyerahkan HP itu pada beliau. Perbualan tamat di situ.

 

Lebih kurang jam 12:30 tengahari, bas berhenti di Sungai Perak. Pemandu bas memaklumkan bas akan berhenti selama 10 minit. Siapa yang nak pergi ke tandas, bolehlah pergi. Aku mengambil kesempatan meminta pertolongan daripada rakan india yang duduk bersebelahan dengan aku untuk membawa aku ke tandas. nasib baiklah beliau ni baik orangnya.

 

Aku pergi ke tandas, selepas itu, aku pergi membeli air mineral sebotol besar. Selepas semua selesai, aku pun dibawa naik bas kembali.  10 minit kemudian, bas memulakan perjalanannya kembali. Aku punambil kesempatan untuk tidur. Maklumlah, rasa tak sihat sahaja.

 

Aku terjaga lebih kurang jam 2:20 petang. Aku melihat telefonku. Ada beberapa panggilan tidak berjawab. Itu dari Aswaz. Tak apalah, abaikan sahaja dahulu. Menurut orang yang duduk bersebelahan dengan aku, sudah hampir sampai ke stesen KTM Lama Kuala Lumpur. Sekarang, dah sampai Jalan Duta.

 

2:30 petang, bas pun sampailah ke distinasinya. Aku mengucapkan ribuan terima kasih kepada rakan yang duduk bersebelahan aku sebelum aku turun. Bila aku turun, aku meminta pemandu bas membawa aku ke pintu kaunter tiket. Sesampainya aku di pintu, aku terus masuk. Aku dibawa duduk oleh seorang perempuan.

 

Aku pun menelefon rakanku Aswaz. Sebenarnya, dia juga sedang menunggu aku di stesen bas KTM Lama. Cuma, tak tahu di mana dia ni. Dia kata, dia berada di kaunter jual tiket. Jam pula sudah menunjukkan jam 2:30 petang. Cuaca pula amat panas sekali.

 

Akhirnya, Aswaz muncul. Aku pun cuba menelefon Mr. Mano salah seorang pemandu teksi. Tapi malangnya, setelah beberapa kali menelefon Mr. Mano, talian beliau tidak dapat dihubungi. Kemudian dalam keadaan cuaca yang panas, kami pun dengan dibantu oleh seorang wanita, mendapatkan sebuah teksi untuk ke KL Central.

 

Sesampainya di KL Central, kami pun turun. Tambang pun dibayar. RM4 sahaja tambang yang dikenakan kepada kami. Sebabnya, dekat sahaja.

 

Dari KL Central, kami pun berjalan kaki ke hotel New Winner hotel yang mesti aku menginap apabila berada di Kuala Lumpur. Sesampainya di hotel, Aswaz pun meninggalkan aku untuk ke rumah manisah. Dia ingin menolong Manisah untuk menyiapkan Sand-wich yang dibuat khas untukku oleh Manisah. Dan roti sand-wich itu ditaja pula oleh Aswaz.

 

Setelah selesai pendaftaran masuk di hotel, aku pun dibawa ke bilik aku di bilik 102 tingkat satu oleh pekerja yang bertugas di situ. Setelah semua barang-barang kuletakkan di atas katil, aku pun pergilah berak.

 

Lebih kurang jam 3:50 petang, Aswaz menelefonku. Dia meminta aku agar bersiap sebab sebentar nanti, dia dan Manisah akan datang mengambilku untuk ke CIMB dan Samsung Centre.

 

Aku pun bersiap alakadar. Selepas itu, aku pun turun ke lobi hotel menunggu Manisah dan juga Aswaz. masih dalam perjalanan beritahu Aswaz dalam telefon.

 

Lebih kurang lima minit selepas itu, mereka pun sampai. Kami pun bergeraklah ke CIMB Bank. Sesampainya di CIMB Bank, aku menyelesaikan urusanku. Selepas segala urusan selesai, kami mula bergerak ke Samsung Centre.

 

Hujan renyai-renyai sudah mula turun. Kami berjalan agak cepat. Kami sampai di pintu NCBM National Council For the blind. “Ha, nak ambik kalendar tak?” Anis bertanya. “Yalah, baik ambik sekaligus, lagi senang.” Sokong Aswaz.

 

Kami pun pergilah ke pusat percetakan NCBM di tingkat atas bangunan tersebut. Sesampainya di pusat tersebut Anis dan Aswaz telah terjumpa rakan mereka yang dipanggil Ita. Mereka pun rancak berbual.

 

Kemudian, K H Wong pun keluar lalu berbual dengan aku. Dan setelah kalendar kami ambil, kami pun beredar turun dari bangunan itu untuk terus bergerak ke Samsung Centre.

 

Aswaz, teraba-raba membawa kami ke Samsung Centre. Tetapi, berkat kesabaran, kami sampai jua akhirnya ke Samsung Centre.

 

Aku pun meneylesaikan urusanku di sana. Setelah telefon Samsung Galaksi J7 diperolehi, aku meminta petugas di Samsung untuk sign in ke gmail dan melakukan beberapa setting yang lain. Aku terlupa nak minta mereka selesaikan masalah login ke wechat.

 

Setelah semua urusan diselesaikan, kami pun bergerak keluar dari Samsung Centre tersebut. kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada petugas di situ sebelum bergerak keluar.

 

Kami bergerak ke sebuah kedai. Di sana, aku membeli beberapa batang pisau cukur dan dua botol kecil hundred pluss. Selepas semuanya selesai, kami bergerak pulang.

 

Sesampainya di hotel, Aswaz pun menyerahkan bekas berisi sandwich kat aku. “Eh Khai Eong, nanti you bagi balik tau bekas ni sebab bekas ni, I pinjam dari mariana.” Anis berpesan. “Ok”. Aku menjawab rengkas.

 

Semasa dalam perjalanan, Aswaz bercerita bahawa beberapa hari lepas, si apek ada call dan cuba hasut dia. macam-macam apek tu cerita. Apek tu ulang balik cerita lama yang dia tukar keahlian bukan kerana perempuan. Cerita Aswaz panjang lebar.

 

“Ala, walau dia nafi sekali pun, tapi kami pun tau sebab apa dia tukar keahlian dan pada siapa duit tu dia bagi.” “Duit tu seribu o”! Sambung Aswaz. “Ha betul”. Anis menyokong. “Saya bila orang bertanya, saya ceritalah usaha dia untuk tukar keahlian”. “Tak payah tambah apa-apa”. Aku menambah.

 

“Hmm,” “jangan layanlah orang tak matang ni”. Makin dilayan, makin sakit kepala”. Tambahku. “Betul tu kak As”, “kak As blok saja call dari dia tu”. Anis mencadangkan.

 

Aku berpisah dengan Anis dan Aswaz di pintu hotel. Aku terus ke bilik. Kemudian, aku pun berehat sebentar dan mandi. Selepas itu, aku tidur awal pada malam tu sebab rasa macam tak sihat badan. Malam tu, aku hanya minum hundred pluss saja.

 

Bersambung.

Rabu, November 18, 2015

Selamat semua.

Hai dan selamat sejahtera buat semua. Dah lama tak update blog ni. maklumlah, kekangan masa. jadi, tak sempat nak mengemaskini blog.

 

Baharu saja mendapat komputer windows 10 malam semalam. Setting pun tak siap lagi.

 

Kiranya, ok lah windows 10 bagi orang buta ni. Cantik sekali.

 

Ok, berjumpa di siri yang akan datang.

Jumaat, Oktober 16, 2015

Sight-impaired councillor promises to focus on disabled community’s needs - Nation | The Star Online

 

MALACCA: Newly-minted city councillor Hashim Ishak (pic) has promised to focus on the needs of the disabled here.

The 58-year-old visually-impaired Hashim, who is currently the president of the Malacca Blind Association, is among four disabled Malaccans who have been appointed city councillors.

“I was at a loss for words when told that I was automatically selected as a local councillor by the state government just a few days ago.

“I promise to fight for the welfare of the disabled, especially by creating more infrastructure within the historic city for both locals and tourists,” he said, adding that he would ensure that there are more quality facilities for disabled persons.

The father of four also hopes to lobby for doors on public buses be made wider so as to accommodate wheelchairs or even elderly people with crutches.

“I will submit a comprehensive working paper on issues pertaining to the need for mobility, accessibility, and safety for disabled persons at my first meeting.

“I am not sure when I will be attending the first council meeting but am prepared to speak on the obstacles disabled people face here,” he said.

Hashim added that he would table a plan for safer sidewalks and crossings for disabled people.

Apart from Hashim, limbless English tutor Hisham Karim, mute self-employed Johari Omar and his peer Jasmin Tigol will also be putting forth ideas for better infrastructure and facilities for the disabled.

The four will be tasked with working closely with development implementation committees of the Malacca City Council (MBMB), the Hang Tuah Jaya Municipal Council (MPHTJ), Jasin Municipal Council (MPJ) and Alor Gajah Municipal Council (MPAG).

Hisham has been appointed as councillor with MPHTJ, Johari with MPAG, while Jasmin will serve as a councillor in MPJ.

Chief Minister Datuk Seri Idris Haron said the decision to appoint the disabled individuals was in line with the state government’s vision to provide better infrastructure for the community.

He said the names were proposed by the council’s presidents.

“Those individuals who have been made local councillors will enjoy the same status, privileges and allowances provided to other councillors,” he said.

Khamis, Oktober 15, 2015

Talian Maklumat PERTIS 12 Oktober 2015

 

 
 
Inilah talian maklumat Persatuan Orang-orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (PERTIS),

membawakan pengumuman-pengumuman untuk minggu yang bermula pada 12  Oktober  2015 Masihi, bersamaan 28  Zulhijjah  1436 Hijrah Isnin.

 
Pengumuman Terkini

 
Pengumuman dari ibu pejabat Pertis.

 
1.1   Talian Maklumat PERTIS.

PERTIS memohon kemaafan kepada mereka yang sering  mengikuti pengumuman melalui talian maklumat PERTIS. Di  Talian  4022 3950.Talian tersebut
  adakala  terganggu disebabkan masalah teknikal.

Usaha demi usaha  sedang  dijalankan untuk  memulihkan keadaan.

Walau bagai mana pun sesiapa yang mempunyai email dan berhasrat mengikuti pengumuman melalui email sila hantar email kosong ke alamat Setiausaha Agung
PERTIS
rosmelati60@gmail.com

Harap maklum dan  Terima Kasih.

 
1.2 Program Maal Hijrah Dan Forum Saudara Baru 2015.

PERTIS menerusi Biro Pendidikan Dan Dakwah dengan kerjasama JAWI akan menganjurkan program Maal Hijrah dan Forum Saudara Baru 2015.

Kedua-dua program tersebur akan dijalankan seperti berikut:

Tarikh:

12 Muharram 1437 Hijrah bersamaan 25 Oktober 2015 (Ahad)

Tempat:

Dewan Dr Ismail Salleh,

Kompleks MAB, Brickfields, Kuala Lumpur.

Masa:

09.00 Pagi hingga 12.30 Tengah Hari:

Program Maal Hijrah 1437 Hijrah bersamaan 2015 Masihi.

12.30 Tengah Hari hingga 01.45 Petang:

Makan tengah Hari dan solat Zohor.

02.00 hingga 05.00 Petang:

Forum Saudara Baru.

Untuk mendapatkan kopon makan tengah Hari sila berdaftar dengan Ustaz Mohamad Noor Awang Ngah, Pengerusi Biro Pendidikan Dan Dakwah,

Di talian 012-342 8745/013-340 8510

Atau  talian pejabat PERTIS 2276 2634 pada waktu pejabat.

Sila bercakap dengan Pn. Siti Haida pembantu Pentadbir Unit Penerbitan PERTIS Brickfields.

Kopon akan diedarkan pada hari program dijalankan.

Untuk saudara baru sila ambil perhatian:

Kepada saudara-saudara kita sama ada yang sudah lama atau yang baru memeluk agama islam,

Diminta dapat menghubungi atau SMS  Pengerusi Biro Pendidikan Dan Dakwah yakni Ustaz Mohammad Noor Awang Ngah di talian seperti
yang tersebut di atas.

Disebabkan nombor telepon yang ada di PERTIS banyak yang telah tidak boleh digunakan lagi oleh itu sukar pihak PERTIS menghubungi mereka yang berkenaan.

Jika SMS sila tinggalkan Nama penuh dan no. Kad pengenalan.

Sesungguhnya kerjasama dari semua pihak amat diharapkan demi menjaya program yang akan dijalankan. Atur cara program terperinci  akan disiarkan dalam talian
maklumat PERTIS

minggu hadapan.

1.3 Kitab Surah Yasin dan Tahlil.

PERTIS mempunyai banyak Kitab Surah  Yasin Dan Tahlil untuk diedarkan kepada semua

ahli-aahli. Ianya diberi secara percuma.

Sesiapa yang berkehendakan kitab tersebut sila hubungi Unit Penerbitan Brickfields di talian 2276 2634 pada waktu pejabat dan brcakap dengan mana-mana
kakitangan yang bertugas.

 
2. Pengumuman dari lain-lain Organisasi.

 
2.1 Talian Baru SBM KL/Selangor.

Nombor Talian Baru SBM KL/Selangor ialah 2276 5276.

Oleh kerana  talian tersebut sekali dengan talian faks justeru itu adakala ianya akan masuk

ke talian faks.

2.2 Program Jarak Jauh ke Melaka Dan Sambutan Hari Tongkat Putih Antarabangsa Peringkat Kebangsaan SBM 2015 di Johor Baru.

Perhatian kepada ahli SBM KL/Selangor  yang telah berdaftar untuk mengikuti program Lawatan Jarak Jauh ke Melaka  dan Sambutan Hari Tongkat Putih Antarabangsa
Peringkat Kebangsaan SBM 2015 yang akan dijalankan di Johor Bahru:

1.        Anda dikehendaki  berkumpul di perkarangan Kompleks MAB pada  tarik danMasa seperti berikut:

Tarikh: 03 Muharram 1437 Hijrah bersamaan

16 Oktober 2015 Jumaat.

Masa:

pukul 09.00 Pagi.

2.        Sarapan pagi akan disediakan di kafateria MAB pada pukul 7.30 hingga 08.30  Pagi.

3.        Bas akan bertolak dari perkarangan MAB tepat  pada pukul 09.30 Pagi.

Terdapat duah bas dan kedua-duanya akan bertolak serentak.

Sila menepati waktu yang telah ditetapkan supaya  tidak ketinggalan bas.

4. Di Melaka semua peserta akan menginap  di Hotel Kobemas  Air Keruh Melaka.

5.       Semasa di Melaka semua para peserta akan di bawa melawat beberapa tempat yang menarik. Di antaranya  ialah Duck tours dan kilang koko mindar.

6.       Di Johor semua peserta akan menginap  di hotel Propical Inn Johor Bahru.

7.       Sila bawa bersama jika ada  seperti berikut:

1.       Seluar sukan,

2.       Kasut sukan.

3.
bagi wanita disarankan membawa bersama t-shirt dalaman berlengan panjang(inner) atau stongan )Sarung lengan)
  mengikut keperluan masing-masing).

4. Pihak SBM Johor akan memberi 2 helai T-shirt berlengan pendek. Sehelai berwarna biru untuk dipakai pada malam program dijalan
dan sehelai  berwarna kelabu untuk dipakai pada pagi ahad sebab ada aktiviti yang akan dijalankan pada hari tersebut.

Sebarang pertanyaan atau keterangan lanjut sila hubungi Pengerusi SBM KL/Selangor di talian 012-288 767 / 013 261 7278.

Jika SMS sila guna talian 012-216 7278

Atau Puan Jamaliah Binti Sidi Pengerusi Jawatankuasa Kebudayaan, Kesenian dan Sosial Cawangan KL/Selangor
di talian 016-698 4414.

 
3. Pengumuman ulangan.

3.1 Bengkel Penulisan OKU.
Satu bengkel penulisan kepada OKU akan dijalankan.

Ia merupakan anjuran bersama Pusat Kebudayaan India (ICC)

Dan Kumpulan Sasterawan Kavyan (Kavyan)

Tarikh:

18 Muharram 1437 Hijrah bersamaan 31 Oktober 2015 (Sabtu)
Masa 9.00 pagi hingga 4.30 petang.
Tempat
ICC, Tingkat 17, Sentral Vista,

Jalan Sultan Abdul Samad, Brickfields Kuala Lumpur.

(Berdekatan Stesen Monorel Tun Sambanthan dan Kompleks MAB).

Tidak ada apa-apa bayaran dikenakan kepada peserta.

Sesiapa yang berminat perlu mendaftarkan diri beserta nama dan nombor telefon bagi tujuan rekod dan anggaran makan tengahhari.

Sila hubungi En. Mohd Rosli Ibrahim 012-310 1796 untuk pendaftaran dan pertanyaan lanjut.
3.2   Speaker Coner OKU.

Satu sesi speaker coner OKU dengan tema smart community.Ia akan berlangsung seperti berikut:

Tarikh:

19 Muharram 1437 Hijrah bersamaan 1 November  2015 (ahad)
Masa:

8.30 hingga  10.00 pagi.
Tempat:

di hadapan white house coffie Brickfields Kuala Lumpur.
Anjuran:

OKU Bangkit 2012.

Program ini bertujuan memberikan pendedahan kepada masyarakat berkaitan isu-isu OKU. Dijangkan YB Nurul Izzah (lembah Pantai) akan turut hadir.

Semua individu OKU dijemput hadir. keterangan lanjut sila hubungi En.mohdr rosli Ibrahim

Di talian yang tersebut di atas.

3.3 BENGKEL PENULISAN CERPEN.

PERKUM PERTUBUHAN AMAL PEMBANGUNAN USAHAWAN OKU PENGLIHATAN MALAYSIA (PERKUM)
AKAN MENGANJURKAN AKTIVITI TERSEBUT DI ATAS SEPERTIMANA BUTIRAN
BERIKUT:
TARIKH:

2 DAN 3 SAFAR 1437 HIJRAH  BERSAMAAN  14 DAN 15 NOVEMBER 2015MASIHI.

(SABTU DAN AHAD)
MASA:

8.00 PAGI HINGGA 5.00 PETANG.
TEMPAT:

IBU PEJABAT PERKUM,

NO. 20A, JALAN 4/21D, MEDAN IDAMAN,

53100 GOMBAK, KUALA LUMPUR
YURAN PENYERTAAN:

RM70.00 SEORANG.
MAB OHARA (CONSULTANCY BENGKEL) AKAN TURUT MEMBANTU DALAM PENERBITAN
ANTOLOGI CERPEN KARYA PENULIS OKU PENGLIHATAN. BAGI SEBARANG
PERTANYAAN ATAU TUJUAN PENDAFTARAN, SILA BERHUBUNG DENGAN CIKGU
SAIFUDDIN BIN MOHAMMAD, PPN, BENDAHARI PERKUM DI TALIAN, 013-364 3303
ATAU  PEJABAT PERKUM DI TALIAN, 03-2691 1911.

TARIKH TUTUP PENDAFTARAN,
18 MUHARRAM 1437 HIJRAH  BERSAMAAN 31 OKTOBER 2015 MASIHI (SABTU).

SEKIAN, TERIMA KASIH.

 
4.        Perhatian:

Kepada mereka yang mengikuti pengumuman melalui talian maklumat  4022 3950:

4.1 Lain-lain organisasi pilh no. 6.

4.2 pengumuman ulangan  pileh no. 2.

 
 
Peringatan:

 
1.       Sekiranya anda menghadapi masalah untuk menghubungi telemaklumat ini menerusi talian telefon (03-4022 3950),

sila maklumkannya kepada En. Mohd  Syafiq Arshad Pembantu Pentadbir  PERTIS Yunit Penerbitan Brickfields di talian 03-2276 2634 pada waktu pejabat.

 
2.       Sila ambil maklum:

semua pengumuman yang ingin diumumkan menerusi talian maklumat ini hendaklah tiba ke peti emel atau ke peti SMS Setiausaha Agung PERTIS selaku penyelaras
talian maklumat ini selewat-lewatnya pada jam 8 malam setiap hari Jumaat. alamat dan nombor telefon beliau adalah seperti berikut,

rosmelati60@gmail.com,

no. Telefon: 012-216 3354 / 013-261 7278

atau 03-2034 7007 Pada waktu pejabat.

 
Kami mohon berbanyak maaf kerana pengumuman yang tiba lewat daripada masa yang telah ditetapkan tidak dapat dimuatkan ke dalam kandungan pengumuman pada
minggu berikutnya. Segala kerjasama daripada semua pihak didahului dengan ucapan jutaan terima kasih.

 
Diselaraskan Oleh

Puan Rosnah Ahmad

Setiausaha Agung

persatuan Orang-Orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (PERTIS)

Rabu, Ogos 12, 2015

Teley MAB no. 592

Teley MAB no. 592

 

Selasa, 11hb Ogos 2015

 

No. tel.: 03-22722687

 

Salam sejahtera,

 

Terdapat 3 pengumuman baharu dan 3 pengumuman lama,

 

Pengumuman 1: Perletakan jawatan

 

Dato’ Ganesan (CEO) telah meletakkan jawatan dan En. Safni sekarang menjadi Pengurus. En. Rasyid (Pustakawan) dan Cik Nabilah (Pembantu Perpustakaan) juga telah meletakkan jawatan. Kita doakan mereka yang terbaik.

 

Pengumuman 2: Terkini tentang lawatan warga emas ke Pulau Pinang.

 

Lawatan ini akan diadakan pada 12hb-14hb September (Sabtu hingga Isnin). 2 sarapan alu-aluan dan makan malam akan disediakan. Lawatan akan merangkumi Chinatown, Pagoda, Kilang Coklat, Gurney Drive, Bukit Bendera, Taman Botani dan Pasar Chourasta. Bayaran sebanyak RM250.00 bagi ahli-ahli dan para sukarelawan dan RM280.00 bagi bukan ahli. Sila hubungi Pn. Rani di talian 016-6854837.

 

Pengumuman 3: Nyanyian bersama lagu Mandarin.

 

Sesi ini akan diadakan pada hari Isnin, 31hb Ogos dari jam 10.00 pagi hingga 1.00 tengah hari di Pusat Warga Emas OKU Penglihatan. Bayaran sebanyak RM2.00 sahaja. Sila berdaftar dengan En. Lai Kok Keong di talian 22742576.

 

Pengumuman 4: Rumah Terbuka PERKHIDMAT.

 

PERKHIDMAT mengajak para ahli dan keluarga ke Majlis Rumah Terbuka Hari Raya pada hari Sabtu, 15hb Ogos dari jam 9.30 pagi hingga 1.00 tengah hari di Kafeteria MAB. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Pn. Norihan di talian 019-3314211.

 

Pengumuman 5: Terkini tentang Battle of The Bands.

 

MAB dan Petronita akan menganjurkan Battle of The Bands pada hari Sabtu, 12hb September. Semua OKU Penglihatan dijemput untuk mengambil bahagian dan yuran sebanyak RM50.00 bagi setiap band. Borang penyertaan boleh didapati di Kaunter Resepsi. Tarikh tutup ialah pada 30hb Ogos.

 

Pengumuman 6:  Perkhidmatan Low Vision.

 

Pakar Optometri dari THONEH akan berada di Unit Low Vision pada setiap hari Isnin dan Rabu dari jam 9.00 pagi hingga 1.00 tengah hari. Untuk membuat temujanji, sila hubungi Puan Rebecaa di samb. 161. Mereka yang berminat untuk membeli barangan Low Vision juga boleh menghubungi Pn. Rebecca.

 

Thank you,

 

Regards,

Mr. Godfrey Ooi Goat See

Teley MAB no. 592

 

Tuesday, 11th August 2015

 

Tel. no.: 03-22722687

 

Hello friends,

 

There are 3 new and 3 old announcements,

 

Announcement 1: Resignation.

 

Dato’ Ganesan (CEO) has resigned and En. Safni is now the administrator. En. Rasyid (Librarian) and Cik Nabilah (Library Assistant) have also resigned. We wish them all the best.

 

Announcement 2: Elderly blind trip to Penang update.

 

This will be on 12th-14th September (Saturday to Monday). 2 complimentary breakfast and dinners will be provided. Visits will include Chinatown, The Pagoda, Chocolate Factory, Gurney Drive, Penang Hill, Botanical Garden and Chourasta Market. The fee is RM250.00 for members and volunteers and RM280.00 for non-members. Please call Mrs. Rani at 016-6854837.

 

Announcement 3: Mandarin Sing Along.

 

This will be on Monday, 31st August from 10.00 am to 1.00 pm at the Elderly Blind Centre. The fee is RM2.00 only. Please register with Mr. Lai Kok Keong at 22742576.

 

Announcement 4: PERKHIDMAT Open House.

 

PERKHIDMAT invites members and family to the Hari Raya Open House on Saturday, 15th August from 9.30 am to 1.00 pm at The MAB Cafeteria. For details please call Pn. Norihan at 019-3314211.

 

Announcement 5:  Battle of The Bands update.

MAB and Petronita will be organizing the Battle of The Bands on Saturday, 12th September. All the blind are invited to take part and the fee is RM50.00 per band. The application form is available at the Reception Counter. Closing date is on 10th August.

 

Announcement 6: Low Vision Service.

The Optometrist from THONEH will be at The Low Vision Unit on every Monday and Wednesday from 9.00 am to 1.00 pm. To make an appointment, please call Mrs. Rebecca at ext. 161. Those interested in purchasing the Low Vision items can also call Mrs. Rebecca.

 

Thank you,

 

Regards,

Mr. Godfrey Ooi Goat See

Jumaat, Julai 31, 2015

TELEY MAB NO. 591

TELEY MAB NO. 591

Rabu, 29hb Julai 2015

No. tel.: 03-22722687

Salam sejahtera,

Terdapat 3 pengumuman baharu dan 2 pengumuman lama.

Perkhidmat mengajak ahli-ahli dan keluarga ke Majlis Rumah Terbuka Hari Raya pada hari Sabtu, 15 Ogos dari jam 9.30 pagi hingga 1.00 tengah hari di Kafeteria MAB. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Pn. Norihan di talian 019-3314211.

Pengumuman 2: Rumah Terbuka Hari Raya PERTIS.

Acara ini akan berlangsung pada hari Sabtu, 2hb Ogos di Kompleks MAB dari jam 1.30 tengah hari hingga 5.00 petang. Semua OKU Penglihatan dijemput hadir. Sila berdaftar dengan En. Jasmadin di talian 016-3315707.

Pengumuman 3: Perkhidmatan Low Vision.

Pakar Optometri dari THONEH akan berada di Unit Low Vision pada setiap hari Isnin dan Rabu dari jam 9.00 pagi hingga 1.00 tengah hari. Untuk membuat temujanji, sila hubungi Puan Rebecaa di samb. 161. Mereka yang berminat untuk membeli barangan Low Vision juga boleh menghubungi Pn. Rebecca.

Pengumuman 4: Perhimpunan Warga Emas OKU Penglihatan ke-2.

Perhimpunan ini akan diadakan pada hari Sabtu, 1hb Ogos pada jam 10.30 pagi di Dewan MAB. Ia akan dimulakan dengan Lotto di Pusat Warga Emas OKU Penglihatan pada jam 9.00 pagi. Yuran sebanyak RM5.00 bagi ahli dan RM6.00 bagi bukan ahli. Sila berdaftar dengan Rani di talian 16-6854837. Untuk Lotto, sila hubungi Taslim di samb. 111.

Pengumuman 5: Terkini tentang Battle of The Bands.

MAB dan Petronita akan menganjurkan Battle of The Bands pada hari Sabtu, 12hb September. Semua OKU Penglihatan dijemput untuk mengambil bahagian dan yuran sebanyak RM50.00 bagi setiap band. Borang penyertaan boleh didapati di Kaunter Resepsi. Tarikh tutup ialah pada 10hb Ogos.

Terima kasih,

Ikhlas,

En. Godfrey Ooi.

TELEY MAB NO. 591

Wednesday, 29th July 2015

Tel. no.: 03-22722687

Hello friends,

There are 3 new and 2 old announcements,

Announcement 1: Perkhidmat Hari Raya Open House.

Perkhidmat invites members and family to the Hari Raya Open House on Saturday, 15th August  from 9.30 am to 1.00 pm at The MAB Cafeteria. For details, please call Pn. Norihan at 019-3314211.

Announcement 2: PERTIS Hari Raya Open House.

This will be on Sunday, 2nd August at Kompleks MAB from 1.30 pm to 5.00 pm. All the blind are invited. Please register with Mr. Jasmadin at 016-3315707.

Announcement 3: Low Vision Service.

The Optometrist from THONEH will be at The Low Vision Unit on every Monday and Wednesday from 9.00 am to 1.00 pm. To make an appointment, please call Mrs. Rebecca at ext. 161. Those interested in purchasing the Low Vision items can also call Mrs. Rebecca.

Announcement 4: 2nd Elderly Blind Gathering.

This will be on Saturday, 1st August at 10.30 am at The MAB Hall. This will be proceeded by Lotto at the Elderly Blind Centre at 9.00 am. The fee is RM5.00 for members and RM6.00 for non-members. Please register with Rani at 016-6854837. For Lotto, please call Taslim at ext. 111.

Announcement 5: Battle of The Bands update.

MAB and Petronita will be organizing the Battle of The Bands on Saturday, 12th September. All the blind are invited to take part and the fee is RM50.00 per band. The application form is available at the Reception Counter. Closing date is on 10th August.

Thank you,

Regards,

Mr. Godfrey Ooi.

Selasa, Julai 07, 2015

TELEY MAB NO. 589

TELEY MAB NO. 589

 

Isnin, 6hb Julai 2015

 

No. tel.: 03-22722687

 

Salam Sejahtera,

 

Terdapat 3 pengumuman baharu dan 2 pengumuman lama,

 

Pengumuman 1: Klinik Keluarga MAB.

 

Klinik ini akan dibuka pada hari Sabtu kedua dan keempat (11hb dan 25hb Julai), menggantikan hari Sabtu pertama dan ketiga, disebabkan oleh hari-hari cuti umum.

 

Pengumuman 2: Koperasi OKU Penglihatan Perak.

 

Mesyuarat agung akan diadakan pada 1hb dan 2hb Ogos (Sabtu dan Ahad) di UiTM Kampung Gajah. Yuran sebanyak RM60.00 untuk dewasa dan RM30.00 untuk kanak-kanak. Bas akan meninggalkan Kompleks MAB pada jam 8.30 pagi. Tarikh tutup ialah pada 20hb Julai. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Nizar di talian 012-5251190.

 

Pengumuman 3: Buka Puasa Pertis.

 

Acara ini akan berlangsung dari 11hb dan 12hb Julai (Sabtu dan Ahad) di Kompleks MAB. Antara acara yang akan diadakan, termasuklah forum, Khatam Al-Qur’an, Solat Terawih dan lain-lain lagi. Kupon-kupon dan hadiah-hadiah akan diberikan. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Rosnah di talian 012-2163354.

 

Pengumuman 4 Sesi Nyanyian Bersama Lagu-lagu Inggeris.

 

Sesi ini akan diadakan pada 11hb Julai (Sabtu) di Pusat Warga Emas OKU Penglihatan. Yuran sebanyak RM2.00 sahaja. Sila berdaftar dengan Violet di talian 22742576.

 

Pengumuman 5:Lawatan ke Pulau Pinang oleh Pihak Pusat Warga Emas OKU Penglihatan.

 

Lawatan ini akan berlangsung dari 12hb-14hb September (Sabtu hingga Isnin). Yuran sebanyak RM250.00 untuk ahli dan RM280.00 bagi bukan ahli. Sila berdaftar dengan Rani di talian 016-6854837.

 

Terima kasih,

 

Ikhlas,

En. Godfrey Ooi.

TELEY MAB NO. 589

 

Monday, 6th July 2015

 

Tel. no.: 03-22722687

 

Hello friends,

 

There are 3 new and 2 old announcements.

 

Announcement 1: MAB Family Clinic.

 

This will be opened on the 2nd and 4th Saturdays (that is on 11th and 25th July), instead of the 1st and 3rd Saturday due to the public holidays.

 

Announcement 2: Koperasi OKU Penglihatan Perak.

 

The AGM will be on the 1st and 2nd August (Saturday and Sunday) at The UiTM Kampung Gajah. The fee is RM60.00 for adults and RM30.00 for children. The bus will leave Kompleks MAB at 8.30 am. The closing date is on 20th July. For more info, please call Nizar at 012-5251190.

 

Announcement 3: Buka Puasa Pertis.

 

This will be from 11th and 12th July (Saturday and Sunday) at Kompleks MAB. There will be a forum, Khatam Al-Qur’an, Solat Terawih etc. Coupons and gifts will be provided. For more info, please call Rosnah at 012-2163354.

 

Announcement 4: English Sing Along Session.

 

This will be on 11th July (Saturday) at The Elderly Blind Centre. The fee is RM2.00 only. Please register with Violet at 22742576.

 

Announcement 5: Excursion to Penang by The EBC.

 

This will be from 12th-14th September (Saturday to Monday). The fee is RM250.00 for members and RM280.00 for non-members. Please register with Rani at 016-6854837.

 

Thank you,

 

Regards,

Mr. Godfrey Ooi.

Khamis, Julai 02, 2015

Teley MAB no. 588

Teley MAB no. 588

 

Selasa, 30hb Jun 2015

 

No. tel. 03-22722687

 

Salam sejahtera,

 

Terdapat 6 pengumuman baharu,

 

Pengumuman 1: Terkini GST.

 

OKU penglihatan yang ingin membeli barang-barang dari Kedai Jualan, mestilah membawa bersama satu salinan photostat Kad OKU buat kali pertama. Anda tidak perlu membawa salinan photostat bagi kunjungan-kunjungan yang berikutnya. Tongkat Hong Kong boleh didapati dengan harga RM26.00 (separuh harga) dan masih ada lagi stok terhad biskut raya. Jadi, cepat dapatkannya.

 

Pengumuman 2: Klinik Keluarga MAB.

 

Program Klinik Ginekologi akan diadakan pada setiap hari Khamis, dari jam 2.00 – 5.00 petang. Sila berdaftar dengan klinik di samb. 167 untuk membuat temujanji.

 

Pengumuman 3: Terkini tentang perkhidmatan di perpustakaan.

 

Khidmat cetakan boleh didapati bagi para pengguna perpustakaan untuk mencetak dokumen. Lain-lain perkhidmatan termasuk photostat, imbasan, emboss, binding dan laminate. Sila hubungi Roslina atau Nabilah di samb. 150 untuk dapatkan bantuan.

 

Pengumuman 4: Sesi nyanyian bersama lagu Inggeris.

 

Sesi ini akan diadakan pada hari Sabtu, 11hb Julai dari jam 10.00 pagi hingga 1.00 tengah hari di Pusat Warga Emas OKU Penglihatan. Yuran sebanyak RM2.00 sahaja. Sila berdaftar dengan Violet di talian 22742576.

 

Pengumuman 5: Lawatan ke Pulau Pinang.

 

Lawatan ini akan diadakan pada hari Sabtu hingga Isnin, 12hb-14hb Julai. Yuran sebanyak RM250.00 untuk ahli dan sukarelawan RM280 untuk bukan ahli. Sila berdaftar dengan Rani di talian at 016-6854837.

 

Pengumuman 6: Mesyuarat Agung Tahunan SBM Perak.

 

Mesyuarat ini akan diadakan pada hari Sabtu dan Ahad, 1hb dan 2hb Ogos at UiTM Kampung Gajah. Bas akan meninggalkan Kompleks MAB jam 3.00 pagi. Yuran sebanyak RM60.00 untuk dewasa dan RM30.00 untuk kanak-kanak. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Nizar di talian 012-5251190.

 

Terima kasih,

 

Ikhlas,

Mr. Godfrey Ooi.

Teley MAB no. 588

 

Tuesday, 30th June 2015

 

Tel. no. 03-22722687

 

Hello friends,

 

There are 6 new announcements,

 

Announcement 1: GST update.

 

Blind persons wishing to buy items from the Sales Shop, must bring along a Photostat copy of the OKU Card for the first time. You don’t need to bring the Photostat copy at the subsequent visits. The Hong Kong cane is available for RM26.00 (half price) and there are still limited stocks of the Raya cookies. So, please hurry.

 

Announcement 2: MAB Family Clinic.

 

The Gynaecology Clinic Program will be on every Thursday, 2.00 – 5.00 pm. Please register with the clinic at ext. 167 for the appointment.

 

Announcement 3: Library services update.

 

The printing service is available for the library users for printing documents. Other services are photostating, scanning, embossing, binding and lamination. Please contact Roslina and Nabilah at ext. 150 for assistance.

 

Announcement 4: English sing along session.

 

This will be on Saturday, 11th July from 10.00 am to 1.00 pm at The Elderly Blind. The fee is RM2.00 only. Please register with Violet at 22742576.

 

Announcement 5: Excursion to Penang.

 

This will be from Saturday to Monday, 12th-14th July. The fee is RM250.00 for members and volunteers and RM280 for non-members. Please register with Rani at 016-6854837.

 

Announcement 6: SBM Perak Annual General Meeting.

 

This will be on Saturday and Sunday, 1st and 2nd August at UiTM Kampung Gajah. The bus will leave Kompleks MAB at 3.00 am. The fee is RM60.00 for adults and RM30.00 for children. For more info, please contact Nizar at 012-5251190.

 

Thank You,

 

Regards,

Mr. Godfrey Ooi.

Talian Maklumat PERTIS 29 Jun 2015

Talian Maklumat PERTIS 29 Jun 2015

Inilah talian maklumat Persatuan Orang-orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (PERTIS),

membawakan pengumuman-pengumuman untuk minggu yang bermula pada 29 Jun 2015 Masihi, bersamaan 12 Ramadhan 1436 Hijrah Isnin.

Pengumuman Terkini

Pengumuman dari ibu pejabat Pertis

1.1 Kakitangan/staf Baru.

Mulai 14 Ramadhan 1436 Hijrah bersamaan,

1 Julai 2015 Masihi, (Rabu)

PERTIS akan mempunyai seorang kakitangan/staf baru.

Beliau ialah Tuan Haji Muhammad Lee Abdullah, Yang akan bertugas di bahagian penerbitan

Ibu Pejabat PERTIS.

Kepada beliau, pihak PERTIS mengucapkan selamat datang dan selamat berkhidmat.

Semoga dengan kehadiran beliau dapat memudahkan lagi segala urusan penerbitan.

1.2 Majlis Berbuka Puasa.

Kepada mereka yang telah berdaftar untuk menghadiri majlis berbuka puasa yang akan diadakan di salah sebuah hotel di Kuala Lumpur, Sila berkumpul pada tarikh, tempat dan masa seperti berikut:

Tarikh:

17 Ramadhan 1436H bersamaan,

4 Julai 2015 Masihi (Sabtu)

Tempat:

Kompleks MAB.

Masa: pukul 3.00 Petang.

1.3          Penerima Bantuan Sumbangan Dari Al-khaadem.

Kepada mereka yang akan menerima bantuan sumbangan daripada Al-khaadem sila berada

di perkarangan Kompleks MAB selepas waktu zohor, hari Sabtu, 4 Julai 2015 (17 ramadhan 1436H) Van akan bertolak ke Al-Khaadem  tepat pada pukul 2.00 petang.

Kepada mereka yang mempunyai sebarang masalah sila hubungi ustaz Mohammad Noor

Bin Awang Ngah selaku ketua rombongan di talian 012-342 8745 atau 013-340 8510.

1.4          Majlis Ihya Ramadhan dan Khatam Al-Qur’an 2015.

PERTIS menerusi Biro Pendidikan dan Dakwah pusat, akan menganjurkan Majlis Ihya Ramadhan

dan Khatam Al-Qur’an. Ianya akan dijalankan seperti berikut:

Tarikh:

24 – 25 Ramadhan 1436 Hijrah bersamaan, 11 – 12 Julai 2015 Masihi (Sabtu – Ahad)

Bertempat:

Kompleks MAB, Brickfields Kuala Lumpur.

Masa:

4.00 Petang 24 Ramadhan 1436 Hijrah bersamaan 11 Julai 2015 Masihi (Sabtu)

Dan berakhir pada pukul 7.00 pagi  25 Ramadhan 1436 Hijrah bersamaan 12 Julai 2015 Masihi (Ahad).  Majlis dimulakan dengan solat asar berjemaah, khatam Al-Qur’an, perasmian,

penyampaian zakat, berbuka puasa, solat isyak, tarawih, tazkirah, qiamullail

dan diakhiri dengan kuliah subuh.  Aturcara majlis yang sepenuhnya akan disiarkan pada minggu hadapan.  Semua dijemput ke majlis tersebut.

1.5 Operasi Perpindahan.

PERTIS bahagian penerbitan akan dipindahkan ke pejabat baru iaitu di alamat,

42A, Jalan Padang Belia, Brickfields Kuala lumpur.

Proses perpindahan sedang dijalankan dan insya Allah akan mula beroperasi sepenuhnya

dalam bulan Julai 2015.

Walau bagaimana pun bahagian pentadbiran masih dikekalkan di pejabat lama.

2. Pengumuman dari lain-lain organisasi.

2.1 PERTUBUHAN DAN KOPERASI ORANG KURANG UPAYA PENGLIHATAN PERAK

PERTUBUHAN DAN KOPERASI ORANG KURANG UPAYA PENGLIHATAN PERAK

AKAN MENGADAKAN MESYUARAT AGUNG PADA TARIKH 1-2 OGOS 2015

BERTEMPAT DI PUSAT LATIHAN UiTM KAMPUNG GAJAH.

BAYARAN YANG DIKENAKAN BAGI DEWASA RM60 DAN KANAK-KANAK RM30.

TEMPAHAN DAN BAYARAN BOLEH DIBUAT MELALUI AKAUN BANK ATAU TERUS

KEPADA PN JAMALIAH DI TALIAN 016-6984414 ATAU ENCIK YUSOF DI TALIAN 013-3404406.

ATAU TERUS KEPADA PENGERUSI PERTUBUHAN DAN KOPERASI, EN. AHMAD NIZAR DI TALIAN

012-5251190.

PERKHIDMATAN BAS DISEDIAKAN DI KOMPLEKS M.A.B KUALA LUMPUR.

BAS DIJANGKA BERTOLAK PADA JAM 8.30 PAGI (1/8/2015) DAN BERGERAK BALIK PADA JAM 3.00 PETANG (2/8/2015)

TARIKH TUTUP PENYERTAAN PADA 20 JULAI 2015

Kerjasama dari pihak tuan/puan amat kami hargai.

Sekian, terima kasih

Peringatan:

1. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk menghubungi telemaklumat ini menerusi talian telefon (03-40223950), sila maklumkannya kepada Pn. Siti Haida Hamedan di talian ibu pejabat PERTIS Pusat, 03-4021 2631 pada waktu pejabat.

2. Sila ambil maklum, semua pengumuman yang ingin diumumkan menerusi talian maklumat ini hendaklah tiba ke peti emel atau ke peti SMS Setiausaha Agung PERTIS selaku penyelaras talian maklumat ini selewat-lewatnya pada jam 8 malam setiap hari Jumaat. alamat dan nombor telefon beliau adalah seperti berikut,

rosmelati60@gmail.com,

dan no. telefon 012-216 3354/013-261 7278

atau 03-2034 7007 Pada waktu pejabat.

Kami mohon berbanyak maaf kerana pengumuman yang tiba lewat daripada masa yang telah ditetapkan tidak dapat dimuatkan ke dalam kandungan pengumuman pada minggu berikutnya. Segala kerjasama daripada semua pihak didahului dengan ucapan jutaan terima kasih.

Diselaraskan Oleh

Puan Rosnah Ahmad

    Setiausaha Agung

    persatuan Orang-Orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (PERTIS)

Jumaat, Jun 26, 2015

Teley MAB no. 587

Teley MAB no. 587

 

Isnin, 22hb Jun 2015

 

No. tel.: 03-22722687

 

Salam sejahtera,

 

Terdapat 6 pengumuman baharu,

 

Pengumuman 1: Sesi nyanyian bersama lagu Inggeris.

 

Sesi ini akan diadakan pada hari Sabtu, 11hb Julai dari jam 10.00 pagi hingga 1.00 tengah hari di Pusat Warga Emas Orang Buta Yuran sebanyak RM2.00 sahaja. Sila berdaftar dengan Violet di talian 22742576.

 

Pengumuman 2: Elaun Pekerja Cacat.

 

Mereka yang telah dipotong elaun ini, anda boleh mendaftarkan diri dengan pihak Kelab SBM KL/Selangor di talian 22764474. SBM akan menolong membuat rayuan dengan Jabatan Kebajikan.

 

Pengumuman 3: Tayangan wayang gambar.

 

Tayangan ini akan diadakan pada hari Sabtu, 25hb Julai di Dewan MAB. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Rasyid di samb. 305.

 

Pengumuman 4: Terkini tentang GST.

 

Orang-orang buta yang mahu membeli barang-barang dari Kedai Jualan, mestilah membawa bersama satu salinan fotostat Kad OKU untuk pertama kali. Anda tidak perlu membawa salinan tersebut untuk kunjungan seterusnya.

 

Pengumuman 5: Terkini tentang perkhidmatan-perkhidmatan perpustakaan.

 

Perkhidmatan cetakan boleh didapati bagi para pengguna untuk mencetak dokumen. Lain-lain perkhidmatan yang boleh didapati di sini adalah photostat, imbasan, emboss, binding and laminate.

 

Pengumuman 6: Terkini tentang biskut-biskut raya.

 

Boleh didapati di Kedai Jualan adalah biskut raya dalam empat jenis: Coklat dengan Walnut, Melting Moments, Coffee Kisses dan English Shortbread. Setiap botol berharga RM22.00. tetapi anda boleh mendapatkan 2 botol pada harga RM40.00. Stok adalah terhad. Tolong cepat dan hubungi Zuraidah di samb. 154.

 

Terima kasih,

 

Ikhlas,

En. Godfrey Ooi.

Teley MAB no. 587

 

Monday, 22nd June 2015

 

Tel. no. 03-22722687

 

Hello friends,

 

There are 6 new announcements,

 

Announcement 1: English Sing Along Session.

 

This will be on Saturday, 11th July from 10.00 am to 1.00 pm at The Elderly Blind Centre. The fee is RM2.00 only. Please register with Violet at 22742576.

 

Announcement 2: Elaun Pekerja Cacat.

 

Those who’s EPC has been cut, you can register with The SBM KL/Selangor Club at 22764474. SBM will help to appeal with the Ministry of Welfare.

 

Announcement 3: Movie screening.

 

This will be on Saturday, 25th July at The MAB Hall. For more info, please call Rasyid at ext. 305.

 

Announcement 4: GST update.

 

Blind persons wanting to buy items from the Sales Shop, must bring along a Photostat copy of the OKU Card at the first time. You don’t need to bring the copy for the subsequent visit.

 

Announcement 5: Library services update.

 

The printing service is available for the users to produce print documents. Other services available at the library are photostating, scanning, embossing, binding and lamination.

 

Announcement 6: Raya cookies update.

 

Available at The Sales Shop are cookies of four types: Chocolate with walnut, Melting Moments, Coffee Kisses and English Shortbread. Each bottle is RM22.00. But you can get 2 bottles of RM40.00. Stocks are limited. Please hurry and contact Zuraidah at ext. 154.

 

Thank you,

 

Regards,

Mr. Godfrey Ooi.

Jumaat, Jun 19, 2015

TELEY MAB no. 586

TELEY MAB no. 586

 

Selasa, 16hb Jun 2015

 

No. tel: 03-22722687

 

Salam sejahtera,

 

Terdapat 3 pengumuman baharu dan 1 pengumuman lama,

 

Pengumuman 1: Perkhidmatan-perkhidmatan perpustakaan.

 

Sebuah CCTV baharu boleh didapati bagi para pengguna low vision di perpustakaan ini. Lain-lain perkhidmatan adalah seperti photostat, imbasan, emboss, binding dan laminate. Sila hubungi kakitangan yang berada di kaunter perpustakaan untuk bantuan.

 

Pengumumuman 2: Terkini GST.

 

Orang-orang buta yang mahu membeli barang-barang dari kedai jualan, mesti membawa bersama satu salinan photostat Kad OKU untuk pengecualian GST bagi kali pertama. Anda tidak perlu membawa salinan photostat kad tersebut bagi kunjungan berulang kali ke kedai tersebut.

 

Pengumuman 3: Biskut Raya.

 

Empat jenis Biskut Raya boleh didapati: Coklat Chip dengan Walnut, Melting Moments, Coffee Kisses dan English Shortbread. Setiap botol berharga RM22.00. Tetapi anda boleh mendapatkan 2 botol pada harga RM40.00. Sila hubungi Zuraidah di samb. 154.

 

Announcement 4:  Battle of the bands.

 

MAB dengan kerjasama PETRONITA akan menganjurkan battle of the bands pada hari Sabtu 12hb September. Semua orang buta dijemput untuk mengambil bahagian. Yuran sebanyak RM50.00 bagi setiap band. Borang permohonan boleh didapati di meja resepsi dan tarikh tutup adalah pada 10hb Ogos. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Fairuz di samb 136.

 

 

 

Thank you,

 

Regards,

Mr. Godfrey Ooi

TELEY MAB no. 586

 

Tuesday, 16th June 2015

 

Tel. no. 03-22722687

 

Hello friends,

 

There are 3 new and 1 old announcements,

 

Announcement 1: Library services.

 

A new CCTV is available for low vision library users. Other services available are photo stating, scanning, embossing, binding and lamination. Please contact the counter staffs for assistance.

 

Announcement 2: GST update.

 

Blind persons wanting to buy any items from the sales shop must bring along the Photostat copy of the OKU card for GST exemption for the first time. You don’t need to bring the Photostat copy for sub sequent visit to the shop.

 

Announcement 3: Raya Cookies.

 

Four types of Raya Cookies are available: Chocolate Chip with Walnut, Melting moments, Coffee Kisses and English Shortbread. Each bottle costs RM22.00. But you can get 2 bottles for RM40.00. Please contact Zuraidah at ext. 154.

 

Announcement 4:  Battle of the bands.

 

MAB in conjunction with PETRONITA will be organizing the battle of the bands on Saturday, 12th September. All the blind are invited to take part. The fee is RM50.00 per band. Application forms are available at the reception desk and the closing date is on 10th August. For more info, please call Fairuz at ext. 136.

 

Thank you,

 

Regards,

Mr. Godfrey Ooi

Talian Maklumat PERTIS 15 Jun 2015

Talian Maklumat PERTIS 15 Jun 2015

Inilah talian maklumat Persatuan Orang-orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (PERTIS),

membawakan pengumuman-pengumuman untuk minggu yang bermula pada 15 Jun 2015 Masihi, bersamaan 28 Sya’ban 1436 Hijrah Isnin.

 

Pengumuman Terkini

 

Pengumuman dari ibu pejabat Pertis.

 

1.1 Waktu Operasi Kakitangan/staf Sepanjang Bulan Ramadhan 1436 Hijrah.

Sempena menjelang Bulan Ramadhan, waktu operasi kakitangan/staf akan berubah dari hari biasa.

Tarikh berpuasa ialah pada 1 Ramadhan 1436 Hijrah bersamaan 18 Jun 2015 Masihi (Khamis)

Ianya bergantung kepada pengisytiharan yang akan diumumkan oleh pihak kerajaan.

Sehubungan dengan itu, waktu operasi kakitangan/staf ialah dari pukul 8.30 pagi hingga 4.30 Petang dari hari isnin hingga jumaat.

Ianya akan kembali seperti biasa selepas Hariraya Aidilfitri.

 

1.2 Program Tadarus dan Majlis Khatam Al-Qur’an.

Penyertaan masih dibuka kepada mereka yang berhasrat untuk mengikuti program Tadarus dan Khatam Al-Qur’an. Program tersebut berjalan secara berkumpulan yakni 6 kumpulan Setiap kumpulan 5 orang. Sila hubungi

puan Arilzoh Binti Mokhtar, Ahli Jawatankuasa Kecil Biro Pendidikan Dan Dakwah

di talian 013-392 9280

atau

Ustaz Mohamad Noor Bin Awang Ngah, Pengerusi Biro Pendidikan Dan Dakwah

di talian 012-342 8745

atau 013-340 8510.

Sesiapa yang tak ada kumpulan boleh ikut serta dan pihak peganjur akan bahagikan kumpulan. Kerjasama dari ahli-ahli amat diharapkan demi menjayakan program tersebut.

 

Sempena menjelang Bulan Ramadhan ini, semua barisan Ahli Jawatankuasa Pusat PERTIS mengucapkan selamat berpuasa semoga puasa kita pada kali ini puasa yang terbaik dari hari-hari sebelum.

 

Puasa bukan sahaja menahan diri dari rasa lapar dan dahaga tapi Menahan diri dari segala-galanya termasuk mengumpat, pemarah dan sebagainya.

 

 

Peringatan:

 

1. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk menghubungi telemaklumat ini menerusi talian telefon (03-40223950), sila maklumkannya kepada Pn. Siti Haida Hamedan di talian ibu pejabat PERTIS Pusat, 03-4021 2631 pada waktu pejabat.

 

2. Sila ambil maklum, semua pengumuman yang ingin diumumkan menerusi talian maklumat ini hendaklah tiba ke peti emel atau ke peti SMS Setiausaha Agung PERTIS selaku penyelaras talian maklumat ini selewat-lewatnya pada jam 8 malam setiap hari Jumaat. alamat dan nombor telefon beliau adalah seperti berikut,

rosmelati60@gmail.com,

dan no. telefon 012-216 3354/013-261 7278

atau 03-2034 7007 Pada waktu pejabat.

 

Kami mohon berbanyak maaf kerana pengumuman yang tiba lewat daripada masa yang telah ditetapkan tidak dapat dimuatkan ke dalam kandungan pengumuman pada minggu berikutnya. Segala kerjasama daripada semua pihak didahului dengan ucapan jutaan terima kasih.

 

Diselaraskan Oleh

Puan Rosnah Ahmad

Setiausaha Agung

persatuan Orang-Orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (PERTIS)

Rabu, Jun 10, 2015

Teley MAB no. 585

Teley MAB no. 585
Isnin, 8hb Jun 2015
Tel. no. 03-22722687
Salam sejahtera,
Terdapat 3 pengumuman baharu dan 2 pengumuman lama,
Pengumuman 1: Terkini tentang GST.
Orang-orang buta yang ingin membeli barang-barang braille dari Kedai Jualan, haruslah membawa bersama 1 keping salinan fotostat Kad OKU atau anda boleh membuat salinan fotostat Kad OKU di dalam perpustakaan dengan harga 10 sen bagi setiap keping.
Promosi jualan akan berakhir pada 30hb Jun, dengan papan permainan, kertas-kertas dan goal ball pada harga yang istimewa.
Satu model jam key chain terbaharu boleh didapati dengan ciri-ciri penjimatan bateri dan isyarat jam loceng.
Announcement 2: Bagaimana untuk membeli secara dalam talian.
Terdapat satu program komputer yang boleh menolong orang buta untuk membuat pembelian secara dalam talian. 5 tempat masih boleh didapati untuk 5 orang buta bagi menjalani latihan. Mereka yang berminat, sila hubungi Chitra di samb. 129.
Pengumuman 3: Reality process for living and tools to reclaim. The joy of fulfilling life.
Bicara ini akan diadakan pada hari Selasa, 23hb Jun dari jam 7.30 petang di HGH Convention Centre, Jalan Sentul. Antara jurucakapnya adalah Jayanthi, Pengarah Eropah bagi World Spiritual University dan Tan Sri Joseph Kurup, Menteri di Jabatan Perdana Menteri dengan penampilan istimewa oleh DJ Dave. Mereka yang berminat, sila pergi ke tempat itu sendiri.
Pengumuman 4: Acara Penerokaan Brickfields.
Acara ini dianjurkan oleh Badan Warisan Malaysia pada hari Sabtu, 12hb Jun dari jam 8.30 pagi hingga 12.30 tengah hari. Semua orang mesti berkumpul di Kompleks MAB pada jam 8.00 pagi. Orang buta dijemput hadir dan boleh berdaftar dengan Subra di talian 22722677.
Pengumuman 5: Battle of the bands.
MAB dan PETRONITA akan menganjurkan battle of the bands pada hari Sabtu 12hb September. Semua orang buta dijemput untuk mengambil bahagian. Yuran sebanyak RM50.00 bagi setiap band. Borang permohonan boleh didapati di meja resepsi dan tarikh tutup adalah pada 10hb Ogos. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Fairuz di samb 136.
Terima kasih
Ikhlas,
En. Godfrey Ooi.
Teley MAB no. 585
Monday, 8th June 2015
Tel. no. 03-22722687
Hello friends,
There are 3 new and 2 old announcements,
Announcement 1: GST update.
Blind persons wanting to buy braille items from the Sales Shop, must bring along a Photostat copy of the OKU Card or you could produce your OKU card Photostat at at the library for 10 cents per piece. Promotional sales will end on 30th June with board games, papers and goal ball at special prices. A new model of the keychain clock is available with the battery saving features and alarm signal.
Announcement 2: How to shop online.
There is a computer program that can help the blind to do shopping online. 5 places are available for 5 blind persons to undergo training. Those interested, please call Chitra at ext. 129.
Announcement 3: Reality process for living and tools to reclaim. The joy of fulfilling life.
This talk will be on Tuesday, 23rd June at 7.30 pm at The HGH Convention Centre, Jalan Sentul. The speakers are Jayanthi, European Director of The World Spiritual University and Tan Sri Joseph Kurup, Minister of the PM’s Department with a special appearance by DJ Dave. Those interested, please make your own way to the centre.
Announcement 4: Discover Brickfields Event.
This will be organized by Badan Warisan Malaysia on Saturday, 12th June from 8.30 am to 12.30 pm. All should assemble at Kompleks MAB by 8.00 am. The blind are invited and can register with Subra at 22722677.
Announcement 5: Battle of the bands.
MAB and PETRONITA will be organizing the battle of the bands on Saturday, 12th September. All the blind are invited to take part. The fee is RM50.00 per band. Application forms are available at the reception desk and the closing date is on 10th August. For more info, please call Fairuz at ext. 136.
Thank you,
Regards,
Mr. Godfrey Ooi.

Rabu, Jun 03, 2015

Teley MAB no. 584

Teley MAB no. 584

 

Isnin, 1 Jun 2015

 

No. tel. : 03-22722687

 

 

Salam sejahtera,

 

Terdapat 5 pengumuman baharu,

 

Pengumuman 1: Terkini GST.

 

Orang-orang buta yang ingin membeli mana-mana barangan dari Kedai Jualan, haruslah membawa bersama 1 keping salinan fotostat Kad OKU. Anda juga boleh membuat salinan fotostat Kad OKU di dalam perpustakaan dengan harga 10 sen bagi setiap keping.

Promosi jualan akan berakhir pada 30hb Jun, dengan papan permainan, kertas-kertas dan goal ball pada harga yang istimewa.

Satu model key chain terbaharu boleh didapati dan suara lebih jelas. Sila hubungi Zuraidah di samb. 154.

 

Pengumuman 2: Acara Discover Brickfields.

 

Badan Warisan Malaysia akan menganjurkan acara ini pada hari Sabtu, 13hb Jun dari jam 8.30 pagi hingga 12.30 tengah hari. Semua orang buta dijemput hadir. Sila berhimpun di Kompleks MAB pada jam 8.00 pagi dan berikan nama anda kepada Subra di talian 22722677.

 

Pengumuman 3: Terkini tentang perayaan Hari Bapa BOG.

 

Perayaan ini akan diadakan pada hari Ahad, 21hb Jun dari jam 10.30 pagi hingga 2.30 petang. Makan tengah hari dan hadiah akan disediakan. 10 orang buta Kristian yang telah menjadi bapa dijemput hadir. Anda akan perlu menaiki LRT STAR ke stesyen Miharja dan organisasi tersebut akan menjemput anda dari sana. Sila berikan nama anda kepada Subra di talian 22722677.

 

Pengumuman 4: Imbasan mata Low vision.

 

Acara ini akan berlangsung pada setiap hari Rabu dalam bulan Jun dari jam 9.00 pagi hingga 1.00 tengah hari.sila hubungi Arthi di samb. 170.

 

Pengumuman 5: Battle of the bands.

 

MAB dengan kerjasama PETRONITA akan mengadakan Battle Of The Bands pada 12hb September. Semua orang buta dijemput untuk menyertainya. Yuran sebanyak RM50.00 bagi setiap band. Borang permohonan boleh didapati di meja resepsi dan tarikh tutup ialah pada 10hb Ogos. Sila hubungi Fairuz di samb. 136.

 

Terima kasih,

Ikhlas,

Mr. Godfrey Ooi.

Teley MAB no. 584

 

Monday, 1st June 2015

 

Tel. no.: 03-22722687

 

 

Hello friends,

 

There are 5 new announcements,

 

Announcement 1: GST Update.

 

Blind persons wanting to buy any items from the Sales Shop, should bring along a Photostat copy of the OKU Card. You could produce a Photostat copy of the OKU Card at the library for 10 cents per piece.

Promotional sales would end on 30th June, with board games papers and goal ball at special prices.

A new model of key chain is available and the voice is much clearer. Please call Zuraidah at ext. 154.

 

Announcement 2: Discover Brickfields Event.

 

Badan Warisan Malaysia is organizing the event on Saturday, 13th June from 8.30 am to 12.30 pm. All the blind are invited. Please assemble at Kompleks MAB at 8.00 am and give your names to Subra at 22722677.

 

Announcement 3: BOG Fathers’ Day Celebration update.

 

This will be on Sunday, 21st June from 10.30 am to 2.30 pm. Lunch and gifts will be provided. 10 blind Christians who are fathers are invited. You will need to take the STAR LRT to Miharja Station and the organization will fetch you from there. Please give your name to Subra at 22722677.

 

Announcement 4: Low vision Eye Screening.

 

This will be held on every Wednesday in June from 9.00 am to 1.00 pm. Please call Arthi at ext. 170.

 

Announcement 5: Battle of the bands.

 

MAB in collaboration with PETRONITA will be holding the Battle Of The Bands In 12th September. All the blind are invited to take part. The fee is RM50.00 per band. Application forms are available at the reception desk and the closing date is on 10th August. Please call Fairuz at ext. 136.

 

Thank you,

 

Regards,

Mr. Godfrey Ooi.

Rabu, Mei 27, 2015

TELEY MAB no. 583

TELEY MAB no. 583

 

Selasa, 26 Mei 2015

 

No. tel. 03-22722687

 

Salam sejahtera,

 

Terdapat 5 pengumuman baharu.

 

Pengumuman 1: Terkini tentang GST.

 

Orang-orang buta yang mahu membeli mana-mana barang dari Kedai Jualan, mestilah membawa bersama 1 salinan Kad OKU bagi pengecualian GST. Promosi jualan barangan Braille akan berakhir pada 30 Jun dari barangan papan permainan, kertas-kertas dan goal ball. Pada harga yang istimewa. Sila hubungi Zuraidah di samb. 154.

 

Pengumuman 2: Tayangan percuma wayang gambar di Dewan MAB.

 

Tayangan ini akan diadakan pada hari Rabu, 27 Mei jam 10.00 pagi. Masuk percuma. Tajuknya adalah The Lorax. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Rasyid di samb. 305.

 

Pengumuman 3: Pertubuhan Breath Of God.

 

BOG akan mengadakan sambutan Hari Bapa pada hari Ahad, 21 Jun jam 10.00 pagi. Makan tengah hari dan hadiah akan disediakan. 10 orang buta Kristian yang telah menjadi bapa dijemput hadir. Sila berikan nama anda kepada Subra di talian 22722677.

 

Pengumuman 4: Maklumbalas tentang MERS 999.

 

Kepada mereka yang telah menggunakan aplikasi ini, sila isikan borang di kaunter resepsi. Bagi mendapatkan penjelasan, sila hubungi Siti Huraizah di samb. 189.

 

Pengumuman 5: Rumah terbuka PKB.

 

Rumah terbuka PKB akan diadakan pada 6 Jun. Tempatnya telah ditukarkan ke Dewan Pandu Puteri, Brickfields. Mereka yang ingin membuat sumbangan, sila hubungi Raja Zainuddin di talian 019-3013455.

 

Terima kasih,

 

Ikhlas,

En. Godfrey Ooi.

TELEY MAB NO. 583

 

Tuesday, 26th May 2015

 

Tel. no. 03-22722687

 

Hello friends,

 

There are 5 new announcements,

 

Announcement 1: GST update.

 

Blind persons wanting to buy any items from the Sales Shop, must bring along 1 copy of The OKU Card for GST exemption. Sales promotion of Braille items will end on 30th June with board games, papers and goal ball at very special prices. Please call Zuraidah at ext. 154.

 

Announcement 2: Complimentary screening of movie at MAB Hall.

 

This will be on Wednesday, 27th May at 10.00 am. Admission is free. The title is The Lorax. For more info, please call Rasyid at ext. 305.

 

Announcement 3: Breath of God Organization.

 

BOG is holding a Father’s Day Celebration on Sunday, 21st June at 10.30 am. Lunch and gifts will be provided. 10 blind Christian who are fathers are invited. Please give your name to Subra at 22722677.

 

Announcement 4: Feedback on MERS 999.

 

To those who made the application, please fill up the form at the reception counter. For clarification, please call Siti Huraizah at ext. 189.

 

Announcement 5: PKB Open House.

 

PKB Open House on 6th June. The venue has been changed to the Girl Guides Hall, Brickfields. Those who wish to contribute, please call Raja Zainuddin at 019-3013455.

 

Thank you,

 

Regards,

Mr. Godfrey Ooi.

Khamis, Mei 21, 2015

TELEY MAB No. 582

TELEY MAB No. 582

 

Isnin, 18 Mei 2015

 

No. tel.: 03- 22722687

 

Salam sejahtera,

 

Terdapat 4 pengumuman baharu dan 1 pengumuman lama.

 

Pengumuman 1: Terkini tentang GST dan Kedai Jualan MAB.

 

Orang-orang buta yang mahu membeli barang dari Kedai Jualan MAB, sila bawa bersama salinan photostat Kad OKU bagi pengecualian GST dari baraangan yang dibeli bagi pengesahan. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Rebecca di samb. 161.

 

Promosi Kedai Jualan akan berakhir pada 30hb Jun dengan permainan papan, kertas-kertas dan goal ball pada harga yang sangat istimewa. Jadi, sila cepat. Satu model baru key chain juga boleh didapati pada harga RM17.00. Ia mempunyai ciri keselamatan bateri dan suaranya lebih jelas. Sila hubungi Zuraidah di samb. 154.

 

Pengumuman 2: Laporan tahunan MAB 2013.

 

Ia boleh didapati sekarang dalam bentuk Braille. Sila hubungi Roslina di samb. 150.

 

Pengumuman 3: Mesyuarat Agung Tahunan SBM KL/Selangor.

 

Mesyuarat ini akan diadakan pada hari Sabtu, 23 Mei di Hotel City Villa, Kuala Lumpur. Yuran bagi ahli sebanyak RM15.00 dan bagi bukan ahli sebanyak RM45. Sarapan dan makan tengah hari akan dihidangkan serta diadakan juga cabutan bertuah. Pilihanraya akan diadakan bagi para ahli untuk membentuk jawatankuasa baharu. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi pejabat ini di talian 22764474.

 

Pengumuman 4: Mennjelang Ramadhan.

 

Perkhidmat akan mengadakan sambutan menjelang Ramadhan di Kafeteria MAB pada hari Ahad, 7 Jun dari pukul 2 hingga 6 petang. Semua orang buta dijemput hadir. Sila hubungi pejabat ini di talian 92211440.

 

Pengumuman 5: Ekspedisi Tandem dari Kuala Lumpur ke Taman Negara, Pahang.

 

Ekspedisi ini telah disusun bersempena dengan Sambutan Kemerdekaan dari 31 Ogos hingga 3 September. Mereka yang berminat, sila dapatkan borang pendaftaran dari Kaunter Penyambut Tetamu MAB. Yuran sebanyak RM40.00 sahaja. Sila berdaftar dengan Yon atau Sariza di samb. 128 dan 158. Tarikh tutup ialah pada 25 Mei.

 

Terima kasih,

Ikhlas,

En. Godfrey Ooi.

TELEY MAB No. 582

 

Monday, 18th May, 2015

 

Tel. no.: 03- 22722687

 

Hello friends,

 

There are 4 new and 1 old announcements,

 

Announcement 1: GST update GST and MAB Sales Shop.

 

Blind person who want to buy from the MAB Sales Shop, please bring along a Photostat copy of the OKU Card for the GST exemption from the items purchased for clarification. For more info, please contact Rebecca at ext. 161.

 

Sales shop promotion will be ending on 30th June with board games, papers and goal ball at a very special prices. So, please hurry. A new model of the key chain is also available at RM17. It has a battery-saving feature and the voice is much clearer. Please call Zuraidah at ext. 154.

 

Announcement 2: MAB Annual Report 2013.

 

It is now available in Braille. Please contact Roslina at ext. 150.

 

Announcement 3: SBM KL/Selangor AGM.

 

This will be on Saturday, 23rd May at The City Villa Hotel Kuala Lumpur. The fee for members is RM15.00 and for non-members is RM45. Breakfast and lunch will be served and there will be a lucky draw. Elections will be held for members to a new committee. For more info, please call the office at 22764474.

 

Announcement 4: Welcoming the Ramadhan.

 

Perkhidmat will be holding the pre-Ramadhan celebration at The MAB Cafeteria on Sunday, 7th June from 2.00 to 6.00 pm. All the blind are invited. Please contact the office at 92211440.

 

Announcement 5: Tandem expedition from Kuala Lumpur to Taman Negara, Pahang.

 

This expedition is being organized in conjunction with The Merdeka Celebration from 31st August to 3rd September. Those interested, please get your entry forms from the MAB Reception Counter. The fee is RM40 only. Please register with Yon or Sariza at ext. 128 and 158. The closing date is 25th May.

 

Thank you,

 

Regards,

Mr. Godfrey Ooi.

Jumaat, Mei 15, 2015

Talian Maklumat PERTIs 11 Mei 2015

Talian Maklumat PERTIs 11 Mei 2015

Inilah talian maklumat Persatuan Orang-orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (PERTIS),
membawakan pengumuman-pengumuman untuk minggu yang bermula pada 11 Mei 2015   Masihi, bersamaan 22  Rejab  1436 Hijrah Isnin.

 

Pengumuman Terkini


Pengumuman dari ibu pejabat Pertis.

 

1.1   Mesyuarat AgungTahunan  PERTIS Kali Ke-20.

 

Membawakan pengumuman-pengumuman untuk minggu yang bermula pada hari Isnin, 22 Rejab 1436H (11 Mei 2015)

 

1.1 Mesyuarat Agung Tahunan (MAT)  Kali Ke-20.

Pihak PERTIS akan mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan (MAT) Kali Ke-20.

Tarikh:

12 dan 13 Sya’ban 1436 Hijrah bersamaan,

30 dan 31 Mei 2015 Masihi. (Sabtu dan Ahad)

Tempat:

Adamson Hotel

No 79 Lorong Haji Hussein 2

Off Jalan Raja Muda Abdul Aziz

50300 Kuala Lumpur

Tel:  03-2698 8557

Masa:

2.00 Petang, (12 Sya’ban 1436

Bersamaan 30 Mei 2015 Masihi (Sabtu)  hingga

2.00 Petang, 13 Sya’ban 1436 Hijrah Bersamaan 31 Mei 2015 (Ahad.

Yuran penyertaan akan dikenakan  seperti berikut:

Ahli  RM30.00 manakala bukan ahli RM100.00.

Tarikh tutup pendaftaran ialah:

PERTIS Pusat:

26 Rejab 1436 Hijrah bersamaan, 15 Mei 2015 Masihi (Jumaat)

untuk PERTIS Wilayah:

25 Rejab 1436 Hijrah bersamaan, 14 Mei 2015 Masihi (Khamis.)

Sebarang pendaftaran dan pembayaran sila hubungi:

Untuk ahli Pusat:

Encik Mohd Azim Firdaus Pembantu Pentadbir Kewangan Ibu Pejabat PERTIS,

di talian 4021 2631 pada waktu pejabat.

Untuk PERTIS Wilayah:

Hubungi Pengerusi atau kerani pejabat masing-masing.

Oleh kerana sebilik dua orang,  sila nyatakan pasangan masing-masing semasa pendaftaran dilakukan, untuk mengelakan berlaku sebarang kemungkinan.

 

1.2 Majlis  Isra' dan Mikraj.

PERTIS melalui Biro Dakwah Dan Pendidikan Pusat PERTIS,

akan menganjurkan Majlis Isra' Mikraj.

Majlis tersebut akan dijalankan seperti berikut:

Tarikh:

28 Rejab 1436 Hijrah bersamaan, 17 Mei 2015 (Ahad)

Tempat:

Dewan Dr Ismail Salleh,

Kompleks MAB,

Jalan Tebing Off Jalan Tun Sambanthan 4,

Brickfields, Kuala Lumpur.

Masa:

8.30 Pagi hingga 2.00 Petang.

Sarapan pagi akan disediakan dari pukul 8.30 Pagi hingga 9.45 pagi.

Penceramah jemputan:

Ustaz Fauzi Husin.

Kaunter pembayaran yuran tahunan dan Yuran penyertaan untuk  Mesyuarat Agung Tahunan akan dibuka bagi memudahkan urusan pembayaran.

 

Berikut adalah aturcara majlis:

08.30 hingga 09.45 Pagi:

Sarapan pagi.

09.55  Pagi:

Majlis dimulakan dengan kata-kata aluan dari Pengerusi Majlis.

10.00 Pagi:

Bacaan Al-Qur'an dan terjemahan Al-Qur'an.

10.15 Pagi:

Ucapan daripada pihak penganjur iaitu Pengerusi Biro Dakwah Dan Pendidikan Pusat PERTIS,

Ustaz Mohamad Noor Bin Awang Ngah.

10.20 Pagi:

Ucapan dan perasmian daripada Encik Zamzuri Bin Ghani Naib Yang Dipertua PERTIS (NYDPP)

10.30 Pagi:

Ceramah daripada Ustaz jemputan iaitu Ustaz Fauzi Bin Husin.

11.45  Pagi:

Persembahan nashid daripada pelatih-pelatih Pusat Latihan Gurney.

12.00 Tengah hari:

Penerangan berkenaan bantuan yang disediakan oleh pihak Baitulmal.

Yang akan disampaikan oleh pegawai Baitulmal.

12.45 Tengah hari:

penyampaian sumbangan Al-Qur'an dan Terjemahan Al-Qur'an  daripada pihak penaja iaitu pegawai dari Baitulmal.

12.50 Penyampaian cenderahati kepada peserta dan jemputan khas.

12.55 Tengah Hari:

bacaan doa.

1.00 Petang:

Jamuan tengah hari.

2.00 Petang:

Majlis bersurai.

 

2. Pengumuman Daripada Organisasi lain.

2. Pertubuhan Orang Cacat Penglihatan Malaysia,

SBM Kuala Lumpur/Selangor,

akan menganjurkan Mesyuarat Agung DWI Tahunan yang pertama.

Mesyuarat tersebut akan dijalankan seperti berikut:

Tarikh:

5 Sya'ban 1435 Hijrah bersamaan, 23 Mei  2015 (Sabtu.)

Tempat:

Hotel City Villa Kuala Lumpur.

Masa:

8.30 Pagi  Hingga 2.00Petang.

Yuran penyertaan dikenakan:

RM15.00 untuk ahli,

RM45.00 untuk bukan ahli.

Pemberian cenderahati berserta sarapan  pagi akan diberi kepada mereka yang berdaftar dan yang telah  menjelaskan yuran penyertaan sahaja.

Cabutan nama bertuah juga akan diadakan. Di antara hadiah yang disediakan ialah seperti handphone, alat elektrik dan sebagainya.

Pada tahun ini akan dijalankan pemilihan Ahli Jawatankuasa bagi sesi tahun 2015 hingga 2017. Semua jawatan akan dipertandingkan iaitu:

Pengerusi, Timbalan Pengerusi,

Setiausaha, Bendahari dan 5 orang Ahli Jawatankuasa.

Borang pencalonan akan dibuka pada 27 Rejab 1436 Hijrah bersamaan, 16 Mei 2015 Masihi (Sabtu.) dan ditutup pada 2 Sya'ban 1436 Hijrah bersamaan, 20 Mei 2015 Masihi (Rabu.)

Untuk sebarang pendaftaran dan pembayaran sila hubungi puan Romainun Binti Zakaria Setiausaha Cawangan Kuala Lumpur/Selangor di talian 013 258 5967

atau kerani pejabat di talian 2276 4474 pada waktu pejabat.

 

 

Peringatan:

 

1. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk menghubungi telemaklumat ini menerusi talian telefon (03-40223950), sila maklumkannya kepada Pn. Siti Haida Hamedan di talian ibu pejabat PERTIS Pusat, 03-40212631 pada waktu pejabat.

 

2. Sila ambil maklum, semua pengumuman yang ingin diumumkan menerusi talian maklumat ini hendaklah tiba ke peti emel atau ke peti SMS Setiausaha Agung PERTIS selaku penyelaras talian maklumat ini selewat-lewatnya pada jam 8 malam setiap hari Jumaat. alamat dan nombor telefon beliau adalah seperti berikut,

rosmelati60@gmail.com,

dan no. telefon 0122163354, 0129772341 atau 03 2034 7007.

 

Kami mohon berbanyak maaf kerana pengumuman yang tiba lewat daripada masa yang telah ditetapkan tidak dapat dimuatkan ke dalam kandungan pengumuman pada minggu berikutnya. Segala kerjasama daripada semua pihak didahului dengan ucapan jutaan terima kasih.

 

Diselaraskan Oleh

Puan Rosnah Ahmad

Setiausaha Agung

persatuan Orang-Orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (PERTIS)

Selasa, Mei 12, 2015

Teley MAB no. 581

Teley MAB no. 581

Isnin, 11 Mei 2015

 

No. tel.: 03-22722687

 

Salam sejahtera,

 

Terdapat 3 pengumuman baharu dan 1 pengumuman lama,

 

Pengumuman 1: Lakonan untuk tele movie.

 

Independent Pictures Sdn. Bhd. sedang mencari orang-orang buta  (Lelaki, berumur 23 tahun ke bawah) untuk berlakon di dalam sebuah tele movie. Mereka yang berminat, dijemput hadir ke satu ujibakat. Sila hubungi Siti Huraizah di samb. 189.

 

Pengumuman 2: Ekspedisi Tandem dari Kuala Lumpur ke Taman Negara, Pahang.

 

Ekspedisi ini telah disusun bersempena dengan Sambutan Kemerdekaan dari 31 Ogos hingga 3 September. Mereka yang berminat, sila dapatkan borang pendaftaran dari Kaunter Penyambut Tetamu MAB. Yuran sebanyak RM40.00 sahaja. Sila berdaftar dengan Yon atau Sariza di samb. 128 dan 158. Tarikh tutup ialah pada 25 Mei.

 

Pengumuman 3: Pengumuman daripada PERTIS.

 

a)            Mesyuarat Agung Tahunan PERTIS.

 

Mesyuarat ini akan diadakan pada 30-31hb Mei (Sabtu dan Ahad) di Hotel Adamson, Kuala Lumpur. Yuran bagi ahli sebanyak RM30.00 dan bagi bukan ahli sebanyak RM100.00. Tarikh tutup ialah pada 15 Mei. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Azim di talian 03-40212631 semasa waktu pejabat.

 

b)            Majlis Israk Mikraj.

 

Pertis akan juga mengadakan Majlis Israk Mikraj pada hari Ahad, 17 Mei di Dewan Ismail Salleh, MAB, bermula pada jam 8.30 pagi. Sarapan akan disediakan dan kaunter akan dibuka bagi pembayaran yuran tahunan.

 

Pengumuman 4: Sesi nyanyian bersama lagu Inggeris.

 

Sesi ini akan diadakan pada hari Sabtu, 16 Mei dari jam 1.30 tengah hari hingga 4.30 petang di Pusat Warga Emas Orang Buta. Yuran sebanyak RM2.00 sahaja. Sila berdaftar dengan Violet Kok di taloan 22742576.

 

Terima kasih,

 

Ikhlas,

En. Godfrey Ooi.

Teley MAB no. 581

 

Monday, 11th May 2015

 

Tel. no.: 03-22722687

 

Hello friends,

 

There are 3 new and 1 old announcements,

 

Announcement 1: Acting for a tele movie.

 

Independent Pictures Sdn. Bhd. Is looking for the blind persons (Male, age 23 and below) to act in a tele movie. Those interested are invited to come for an audition. Please contact SIti Huraizah at ext. 189.

 

Announcement 2: Tandem expedition from Kuala Lumpur to Taman Negara, Pahang.

 

This expedition is being organized in conjunction with The Merdeka Celebration from 31st August to 3rd September. Those interested, please get your entry forms from the MAB Reception Counter. The fee is RM40 only. Please register with Yon or Sariza at ext. 128 and 158. The closing date is 25th May.

 

Announcement 3: Announcement from PERTIS.

 

a)            PERTIS Annual General Meeting.

 

This will be on 30th-31st May (Saturday and Sunday) at Hotel Adamson, Kuala Lumpur. The fee for members is RM30.00 and for non-members is RM100.00. The closing date is on 15th May. For more info, please contact Azim at 03-40212631 during office hours.

 

b)            Majlis Israk Mikraj.

 

Pertis will also be holding the Majlis Israk Mikraj on Sunday, 17th May at Dewan Ismail Salleh, MAB, starting 8.30 am. Breakfast will be provided and the counter will be opened for the payment of the annual fee.

 

Announcement 4: English sing along session.

 

This will be on Saturday, 16th May from 1.30 pm to 4.30 pm at The Elderly Blind Centre. The fee is RM2.00 only. Please register with Violet Kok at 22742576.

 

Thank you,

 

Regards,

Mr. Godfrey Ooi.

Khamis, Mei 07, 2015

TELEY MAB No. 580

TELEY MAB No. 580

 

Rabu, 6 May 2015

 

No. tel.: 03-22722687

 

Salam sejahtera,

 

Terdapat 4 pengumuman baharu dan 1 pengumuman lama,

 

Pengumuman 1: GST.

 

Orang-orang buta yang mahu membeli dari Kedai Jualan MAB, sila bawa bersama 1 salinan photostat Kad OKU bagi pengecualian GST dari barangan yang dibeli untuk pengesahan. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Rebecca di samb. 161.

 

Pengumuman 2: Sesi nyanyian bersama lagu Inggeris.

 

Acara ini akan berlangsung pada hari Sabtu, 16 Mei dari 1.30 petang hingga 4.30 petang. Yuran sebanyak RM2.00 sahaja. Sila berdaftar dengan Violet di talian 22742576.

 

Pengumuman 3: Rumah terbuka PKB kali ke-3.

 

Acara ini akan berlangsung pada hari Sabtu, 6 Jun di Padang Methodist College, Brickfields, dari jam 10.00 pagi 5.00 petang. Ia akan dirasmikan oleh Datuk Bandar Kuala Lumpur dan sebuah band OKU akan mengadakan persembahan. Semua orang buta dijemput hadir. Sila sahkan dengan Raja Zainuddin di talian 019-3013455.

 

Pengumuman 4: Mesyuarat Agung Tahunan kali ke 7 PKB.

 

Mesyuarat ini akan diadakan pada hari Ahad, 7 June di Dewan Wisma SBM bermula pada jam 10.00 pagi. Semua ahli dijemput hadir. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Raja Zainuddin di talian 019-3013455.

 

Pengumuman 5: Buku Braille Melayu terbaharu.

 

Tajuknya adalah Dia Hanya Untukku oleh Rozita Abdul Wahab dalam 8 jilid.

 

 

Terima kasih,

 

Ikhlas,

En. Godfrey Ooi.

TELEY MAB No. 580

 

Wednesday, 6th May 2015

 

Tel. no. 03-22722687

 

Hello friends,

 

There are 4 new and 1 old announcements,

 

Announcement 1: GST.

 

Blind person who want to buy from the MAB Sales Shop, please bring along a Photostat copy of the OKU Card for the GST exemption from the items purchased for clarification. For more info, please contact Rebecca at ext. 161.

 

Announcement 2: English sing along session.

 

This will be on Saturday, 16th May from 1.30 pm to 4.30 pm. The fee is RM2.00 only Please register with Violet at 22742576.

 

Announcement 3: 3rd PKB Open House.

 

This will be on Saturday, 6th June at Padang Methodist College, Brickfields, from 10.00 am to 5.00 pm. It will be officiated by Datuk Bandar Kuala Lumpur and the disabled band will be performing. All the blind are invited. Please confirm with Raja Zainuddin at 019-3013455.

 

Announcement 4: 7th AGM of PKB.

 

This will be on Sunday, 7th June at Dewan Wisma SBM starting 10.00 am. All the members are invited. For more info, please call Raja Zainuddin at 019-3013455.

 

Announcement 5: New Malay Braille Book.

 

The title is Dia hanya untukku by Rozita Abdul Wahab in 8 volumes.

 

 

Thank you,

 

Regards,

Mr. Godfrey Ooi.

Rabu, April 29, 2015

Teley MAB no. 579

Teley MAB no. 579

Isnin, 27 April 2015

 

No. tel: 03-22722687

 

Salam sejahtera,

 

Terdapat 3 pengumuman baharu dan 1 pengumuman lama,

 

Pengumuman 1: Klinik Keluarga MAB.

 

Klinik ini akan ditutup pada hari Sabtu, 2 Mei. Ia akan digantikan pada hari Sabtu, 9 Mei dan akan dibuka pada hari itu.

 

Pengumuman 2: Sesi nyanyian bersama lagu Mandarin.

 

Sesi ini akan diadakan pada hari Isnin, 4 Mei dari jam 10.00 pagi hingga 1.00 tengah hari di Pusat Warga Emas Orang Buta. Yuran sebanyak RM2.00 sahaja. Sila berdaftar dengan Lai Kok Keong di talian 22742576.

 

Pengumuman 3: Mesyuarat dwi-tahunan SBM.

 

Mesyuarat ini akan diadakan pada hari Sabtu, 23 Mei di Hotel City Villa, Kuala Lumpur bermula pada ja 8.30 pagi. Yuran sebanyak RM15.00 bagi ahli dan untuk bukan ahli sebanyak RM45.00. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Romainun di talian 013-2585967.

 

Pengumuman 4: Jualan Mega.

 

MAB sedang megadakan Jualan Mega dari bulan April hingga Jun 2015. Antara barangan yang dipromosikn termasuklah pelbagai jenis kertas, goalball, JAWS dan permainan Braille. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Zuraidah di samb. 154.

 

Terima kasih,

 

Ikhlas,

En. Godfrey Ooi.

Teley MAB no. 579

 

Monday, 27th April 2015

 

Tel. no. 03-22722687

 

Hello friends,

 

There are 3 new and 1 old announcements,

 

Announcement 1: MAB Family Clinic.

 

The clinic will be closed on Saturday, 2nd May. This will be replaced by Saturday, 9th May and it will be opened that day.

 

Announcement 2: Mandarin Sing Along Session.

 

This will be on Monday, 4th May from 10.00 am to 1.00 pm at The Elderly Blind Centre. The fee is RM2.00 only. Please register with Lai Kok Keong at 22742576.

 

Announcement 3: SBM Biennial Meeting.

 

This will be on Saturday, 23rd May at City Villa Hotel Kuala Lumpur starting 8.30 am. The fee for members is RM15.00 and for non-members is RM45.00. For more info, please contact Romainun at 013-2585967.

 

Announcement 4: Mega Sales.

 

MAB is having the Mega Sales on April-June 2015. Promotional items include assorted papers, goalball, JAWS and Braille games. For more info, please call Zuraidah at ext. 154.

 

Thank you,

 

Regards,

Mr. Godfrey Ooi.

Talian Maklumat PERTIS 27 April 2015

Talian Maklumat PERTIS 27 April 2015

Inilah talian maklumat Persatuan Orang-orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (PERTIS),
membawakan pengumuman-pengumuman untuk minggu yang bermula pada 27  April 2015 Masihi, bersamaan 08 Rejab  1436 Hijrah Isnin.

 

Pengumuman Terkini


Pengumuman dari ibu pejabat Pertis.

 

 

1.1   Mesyuarat AgungTahunan  PERTIS Kali Ke-20.

Persatuan Orang-orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (PERTIS)

Akan mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan Ke-20.

Mesyuarat tersebut akan dijalankan seperti berikut:

 

Tarikh:

12 dan 13 Sya’ban 1436 Hijrah bersamaan,

30 dan 31 Mei 2015 Masihi. (Sabtu dan Ahad)

Tempat:

Adamson Hotel

No 79 Lorong Haji Hussein 2

Off Jalan Raja Muda Abdul Aziz

50300 Kuala Lumpur

Tel: 03-2698 8557

Faks: 03-2698 9557/03-2698 8501

Yuran penyertaan:

RM 30.00 untuk ahli PERTIS.

RM100.00 Untuk bukan Ahli PERTIS.

Bayaran yang sama juga dikenakan kepada mereka yang tidak menginap di hotel.

Ini ialah untuk memudahkan pihak pengurusan.

Untuk pendaftaran dan pembayaran sila hubungi Encik Mohd Azim Firdaus pembantu pentadbir Ibu Pejabat PERTIS di talian 03-4021 2631 pada waktu pejabat.

 

1.2 Program Isra’ mikraj.

PERTIS melalui Biro Dakwah dan Pendidikan Pusat PERTIS,

Akan menganjurkan program Isra’ Mikraj 1436 Hijrah.

Program tersebut akan dijalankan seperti berikut:

Tarikh: 28 Rejab 1436 Hijrah bersamaan 17 Mei 2015 Masihi (Ahad).

Tempat: Dewan Dr Ismail Salleh,

Kompleks MAB,

Jalan Tebing Off Jalan Tun Sambanthan 4,

Brickfields, Kuala Lumpur.

Masa: 9.00 Pagi hingga 1.00 tengah hari.

Penceramah jemputan: Ustaz Fozi Bin Husin.

Makan tengah hari akan disediakan.

Semua ahli dan bukan ahli PERTIS, dijemput ke majlis tersebut.

Kerjasama dari semua pihak amat diharapkan demi menjayakan aktiviti tersebut.

Pihak PERTIS dahului dengan ucapan terima kasih.

 

1.3 dua Jawatan kosong Di Ibu Pejabat PERTIS.

Permohonan adalah dipelawa daripada calon-calon yang berminat untuk mengisi kekosongan bagi jawatan-jawatan berikut:

 

1.3.1 Setiausaha Eksekutif.

Syarat kelayakan:

1.    Memiliki Ijazah Sarjana Muda atau setaraf.

2.    Mampu berkerja secara sendiri dan berpasukan.

3.    Lelaki ataupun perempuan.

4.    Punyai minat yang tinggi untuk menyumbang ke arah pembangunan OKU penglihatan.

5.    Berketerampilan dan penguasaan dwi bahasa adalah satu kelebihan.

Tugasan utama termasuklah menyelia dan merencana tugasan atau operasi di pejabat, melaksana dan mengemukakan cadangan ke arah memenuhi fungsi-fungsi persatuan.

 

1.3.2 Pembantu penerbitan.

1.    Penguasaan Braille dan Duxbury.

2.    Berminat dalam kerja-kerja penerbitan Braille.

3.    Fahami bahasa dan tulisan arab.

4.    Mampu berkerja secara sendiri dan berpasukan.

5.    Mempunyai keterampilan diri dan iltizam yang tinggi.

 

Bagi kedua-dua jawatan di atas, sila emailkan resume kepada Setiausaha Agung PERTIS melalui email beliau,rosmelati60@gmail.com selewat-lewatnya 21 Rejab 1436 Hijrah bersamaan 10 Mei 2015 Masihi.

 

1.4 pengumuman dari kelab amru al'as pertis.

kelab amru al'as akan menganjurkan  kem kepimpinan belia padatarikh:

26 hingga 28 Rejab 1436 Hijrah

bersamaan 15 hingga 17 mei 2015(Jumaat hingga Ahad).

Para belia di bawah usia 40 tahun adalah dipelawa untuk menyertai kem ini.
untuk tujuan pendaftaran, saudara-saudari boleh menghubungi cek raihah
di talian ibu pejabat pertis iaitu 03 40212631 pada waktu pejabat.
yuran pendaftaran sebanyak rm10 akan dikenakan. sebarang kemusykilan
sila hubungi en. Mohd Shafiri bin Jusoh ditalian 012 2002140

 

 


Peringatan:

 

1. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk menghubungi telemaklumat ini menerusi talian telefon (03-40223950), sila maklumkannya kepada Pn. Siti Haida Hamedan di talian ibu pejabat PERTIS Pusat, 03-40212631 pada waktu pejabat.

 

2. Sila ambil maklum, semua pengumuman yang ingin diumumkan menerusi talian maklumat ini hendaklah tiba ke peti emel atau ke peti SMS Setiausaha Agung PERTIS selaku penyelaras talian maklumat ini selewat-lewatnya pada jam 8 malam setiap hari Jumaat. alamat dan nombor telefon beliau adalah seperti berikut,
rosmelati60@gmail.com,
dan no. telefon 0122163354, 0129772341 atau 03 2034 7007.

 

Kami mohon berbanyak maaf kerana pengumuman yang tiba lewat daripada masa yang telah ditetapkan tidak dapat dimuatkan ke dalam kandungan pengumuman pada minggu berikutnya. Segala kerjasama daripada semua pihak didahului dengan ucapan jutaan terima kasih.

  

Diselaraskan Oleh
Puan Rosnah Ahmad
Setiausaha Agung
persatuan Orang-Orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (PERTIS)

Arkit blog